Coș

No products in the cart.

Blog
>
>
Bebe la 11 luni – jurnal de gânduri
bebe 11 luni

Bebe la 11 luni – jurnal de gânduri

Dezvoltarea bebelușului nostru se vede de la lună la lună.

Parcă mai ieri, ca mame, ne-am ținut prima data puiul în brațe, parcă mai ieri tăticii le-au dat prima dată de mâncare.

Emoțiile, pozitive sau mai puțin pozitive, pe care le-am trăit împreună până acum alături de bebe, ne fac să privim în urmă și să realizăm că da, viața noastră s-a schimbat cu adevărat, însă cât de minunat este ca pe lângă toate rolurile pe care le avem să fim înzestrați și cu acela de a deveni părinți.

„Salut, mama, sunt eu. Cel care te bucură în fiecare zi și care te-a bucurat acum câteva luni la primul „ma-ma”.

Da, îți amintești cum ai sunat pe toată lumea dragă ție și mă tot puneai să repet acel „ma-ma”? Cum te auzeam râzând de fiecare dată când te chemam și apăreai în ușă cu „da, puiul meu”, „vine mama”, „sunt aici”.

Acum câteva luni ne râdea soarele jucăuș în geam.

Acum ne râde o ploaie măruntă sau o vreme capricioasă de toamnă, ce ne arată că a trecut deja mult, a trecut bine această perioadă.

Tati, îți amintești când ți-a zis mama: „azi mi-a zis cred că de vreo 100 ori mama”, ții cu tine în suflet acel „pa-pa” al meu?”

„Salut, puiule, sunt eu, „ma-ma”. Sunt la fel de bucuroasă și recunoscătoare și azi.

Pentru cel puțin 11 lucruri pe care le faci noi în fiecare zi.

Pentru fiecare pas pe care te văd cum te străduiești singur să îl faci cu dreptul, cu stângul.

Pentru fiecare încercare de a mai zice un cuvânt nou sau de a dialoga în bebelușeala ta simpatică.

Pentru fiecare dorință de a te hrăni singur, apucând cu degețelele tale mici lingura sau bucățile de fructe atunci când vine ora gustării.

Sunt aici, dragul meu copilaș.

Așa cum îți zic zilnic, chiar și atunci când parcă mă strigi de 100 ori pe zi.

Ai 11 luni, puiule mic. 11 luni în care am trecut peste urgențele copilăriei, ba o subfebrilitate, ba o răceală, am trecut peste vizite medicale și vizite de prieteni răciți, ai învățat să mănânci alimente solide, să bei apă, să mergi de-a bușilea, să gângurești, să ne vorbești, să aplauzi, să ne faci pa-pa, să ne ții în nopți aproape albe.

Ne-ai învățat cum să trecem împreună peste pusee de creștere, peste dermatite, peste suprastimulări sau substimulări.

Ne-ai învățat despre baby friendly things și mai presus de toate, despre a primi și a oferi iubire necondiționată.

Ești în perioada în care îți pregătești căderile în fundic, te ridici de cutia cu jucării și îți dai drumul încet, exersând, așa cum fac și ceilalți bebeluși de vârsta ta, următoarea etapă: mersul”.

„Salut, puiule. Sunt eu, tati. Nu știu când a trecut timpul, nu știu de câte ori am închis ușa plecând la serviciu, lăsându-vă plini de entuziasm sau somnoroși pe tine și pe mami.

Acum ești deja aproape triplu la greutate decât la naștere, acum cauți obiectele din jurul tău, experimentezi, înveți să le folosești.

Ai reflexul “parașutei”: când ai capul aplecat în jos, îți întinzi mâinile înainte pentru a preveni căderea*.

Ai 2 somnuri în timpul zilei, uneori sari peste unul dintre ele și atunci adormi mai repede seara, în timp ce îți citim povești despre lumi imaginare, despre personaje bune.

Mami zice că zilele și nopțile ne arată cam așa: dimineața mănânci micul-dejun, te joci, iei gustarea și apoi te odihnești, după-masa te bucuri de mâncare solidă din nou, te joci, mai vrei lapte de la mami sau din sticluță, ne conectăm și mai dormi puțin.

Iar seara și noaptea, uneori simt că ai mai rămas același bebeluș care are nevoie de multă iubire, trezindu-te des, iar alteori parcă ești deja un om mare, care doarme neîntors și, de cele mai multe ori, neînvelit, ca zeci de alți copii care își dau păturica jos de pe ei sau se foiesc în sacul de dormit.”

Bebe de 11 luni, ne pregătim pentru următoarea etapă: mersul, învățat cuvinte noi, jocuri cu cuburi și ne bucurăm împreună cu tine de fiecare etapă prin care trecem.

Și așa cum suntem: azi cei mai buni părinți, mâine mai puțin buni, dar care îți suntem alături în tot acest drum și de-abia așteptăm să ne bucurăm de încă un anotimp nou împreună, pe care să îl experimentăm așa cum știm mai bine: ținându-ne de mână, cu încredere, cu răbdare.

11 luni bebe dormind
Surse: *Regina Maria
Surse foto: Pinterest.com/letterfolk

Distribuie

Lasă un răspuns