Lecția de pregătire fizică la gândul că bebe crește și ne lăsăm purtați de „ritmul lui”
Viața cu bebe implică răbdare chiar și după 5 luni de bebelușeală.
Avem tendința cu toții să grăbim lucrurile: „wow, ce simplu va fi când va sta singur în funduleț”, „vei vedea, urmează să îi introducem imediat mâncarea solidă și vom putea pleca mai mult de-acasă”.
Bucuria vine, de fapt, din a fi prezenți în ce se petrece astăzi.
În pregătirile lui bebe de a sta în funduleț și în uimirea noastră când vedem că după una, trei, cinci sau zece încercări, el reușește să facă asta. Sau măcar nu se dă bătut.
Dezvoltarea lui fizică este uimitoare, de la faptul că începe să își miște mult mai bine mâinile și să prindă dintr-o mânuță în alta jucăriile, la faptul că duce degetele de la picioare la guriță.
Poate vom alege chiar un curs de gimnastică bebe – mami. Vezi detalii aici.
S-ar putea chiar să îți imite anumite sunete.* și deja este mult mai clar „la, la”-ul său sau acel „ma-ma”, primul, la care toate mămicile visăm.
Este și perioada aceea în care ne „împrietenim” cu erupția dentară și este recomandat să luăm în calcul de la primul dințișor efectuarea periajului dinților lui.
Lecția de pregătire psihică prin jocuri folositoare dezvoltării bebelușului
Jocul „cucu-bau” poate fi trecut încă de pe acum pe listă, acesta ajută și la anxietatea de separare.
De asemenea, bebe învață despre permanența obiectelor în jurul său.
Putem încerca să ascundem un obiect și apoi să începem să i-l arătăm din nou – astfel va înțelege că lucrurile există chiar și atunci când nu le vede.*
Îi vorbim, îi cântăm, îi facem poze (nu are sens să zicem că nu), îl ajutăm să învețe despre ceea ce îl înconjoară, de la primul strop de ploaie la vântul ce îi bate în față și de care îl protejăm cu brațele noastre.
Acum a venit momentul să îi facem băiță și bebe să se bucure întocmai ca-n reclame de apă, de jucării, devine mai energic când ne raportăm la activități făcute împreună cu el, unde îl stimulăm.
Și, indiferent de vârsta lui, să ne raportăm la bebe ca parte din familie, cu o personalitate proprie, ținând cont de nevoile sale fizice și emoționale, luând în calcul faptul că dacă este agitat poate fi suprastimulat și este nevoie atunci să îl scoatem din acel mediu și să îl ducem într-un mediu mai liniștit.
Putem începe, totodată, să îi arătăm cărți și jucării care scot sunete prietenoase.
Lecția de schimbare sau adaptare la viața de familie – Somnul
La 5 luni, se schimbă și orele de somn, bebelușii sunt mai activi în timpul zilei.
Au în jur de două – trei somnuri, după caz, iar noaptea dorm deja mai mult decât înainte.
Poate ne vor mai trezi pentru a „sta la povești”, este un moment tare gingaș de conectare între bebe și părinți. Mai ales când părinții fac cu schimbul.
Și poate că așa simțim cu toții, cum de fapt timpul parcă zboară, deși trăim din plin fiecare zi, cu bune și cu rele.
Cf. *Reginamaria.ro, *Thebump.com, foto thumbnail: pinterest.com