Blog
>
>
>
Al Doilea Copil în Familie. 7 sfaturi despre pregătirea primului tău copil pentru venirea celui de-al doilea
pregatirea familiei pentru un nou membru

Al Doilea Copil în Familie. 7 sfaturi despre pregătirea primului tău copil pentru venirea celui de-al doilea

Cuprins:

1.INTARESTE RELATIA DINTRE PRIMUL VOSTRU COPIL SI PARTENERUL TAU
2.INCURAJEAZA RELATIA COPILULUI MAI MARE CU BEBELE CARE VA VENI
3.ASIGURA-TE CA CEL MARE STIE CA ARE IN CONTINUARE UN ROL IMPORTANT IN FAMILIE
4.OFERA-I OCAZIA SA-SI EXPRIME TOATE EMOTIILE LEGATE DE BEBE
5.NU PLANUITI NICIO SCHIMBARE MAJORA CU 3 – 6 LUNI INAINTEA DATEI NASTERII.
6.PRIMESTE-L CAT DE REPEDE IN VIZITA LA NASTERE
7.LIMITEAZA-I COMPORTAMENTUL AGRESIV

 

Pregatirile facute pentru primul copil ti se par acum, gandind retrospectiv, foarte simple – hainute, cadita, patut… Asteptandu-l pe al doilea, stii deja ca adevarata pregatire se concentreaza pe emotii.

Iar cele care au nevoie de toata rabdarea si delicatetea ta sunt sentimentele primului tau pui.

Alexandra Dana Ilies, educator parental, are pentru tine sfaturi valoroase, care pot usura acomodarea intregii familiei la aparitia unui nou bebelus:

Intareste relatia dintre primul vostru copil si partenerul tau

Legatura stransa dintre ei va face mai usor de suportat lipsa ta din activitatile pe care le facea pana acum doar cu tine. Tati va putea sa-l culce pe cel mare, sa-l ia la plimbare cand tu si bebe aveti nevoie de repaus si sa-l implice in diverse activitati.

Incurajeaza relatia copilului mai mare cu bebele care va veni

Refera-te la “fratiorul tau, bebelusul nostru”, inca de cand acesta este inca in burta, dar nu va concentrati tot timpul si atentia pe asta. Bucurati-va impreuna de timpul in care puteti fii parintii celui mare in exclusivitate. Implica-l, dar numai atat cat isi doreste si nu mai mult – alegeti hainele impreuna, numele, asternuturile de pat! Cea mai mare teama a unui frate mai mare este ca el nu mai e iubit sau nu a fost destul de bun. Scopul tau nr 1 va fi sa-i arati ca este iubit si pretuit in continuare!

Asigura-te ca cel mare stie ca are in continuare un rol important in familie

Vorbeste-i des despre sentimentele de bucurie pe care ti le produce: “imi place mult cand ma ajuti”, “cand zambesti mi se umple inima de bucurie”, “numai tu poti face …. asa!”. Dupa nasterea bebelusului, cel mare se va simti oricum dislocuit, de asta e important si sa faci tot posibilul sa ai timp special doar cu el zilnic, macar 15 minute. Subliniaza-i avantajele in a fi mai mare, dar asteapta-te in acelasi timp sa regreseze si sa vrea sa fie si el bebe. E normal si va trece. Nu-l obliga sa fie mereu mai mare.

Ofera-i ocazia sa-si exprime toate emotiile legate de bebe

In timpul sarcinii, dupa nastere si pe masura ce bebe creste. S-ar putea ca declaratiile celui mare sa treaca de la iubire fata de bebelusul din burtica la aversiune fatisa fata de copilasul care pare sa fi acaparat atentia ta. Aminteste-ti mereu ca este sanatos sa-i incurajezi exprimarea oricarei emotii si sa-i oferi modele de comportament acceptabile.

Nu planuiti nicio schimbare majora cu 3 – 6 luni inaintea datei nasterii

Este suficient ca va trebui sa se adapteze noii configuratii familiale, asa incat evita sa il intarci pe cel mare, sa-l dai la cresa ori la gradinita, sa-l muti singur in camera lui ori sa va schimbati domiciliul.

Primeste-l cat de repede in vizita la nastere

si ia-l in brate, pupa-l in timp ce tati il tine pe bebe. Contactul fizic, reluarea conectarii si regasirea ii vor confirma ca il iubesti in continuare la fel de mult.

Limiteaza-i comportamentul agresiv

Deseori asta nu se intampla imediat dupa nastere, ci cand puiutul mai mic devine mobil si ajunge la jucarii. Nu-l lasa sa-si loveasca fratiorul, asculta-i insa toate emotiile si incearca sa anticipezi – “cand vrei sa-l las si sa vin sa stau cu tine, spune-mi si o sa gasesc un fel sa o fac!”

Sa ai in minte tot timpul ca, mai ales daca primul tau copil e mic, inca nu este capabil sa-si gestioneze trairile si sa-si controleze actiunile.

Si ca, asa cum pentru copilul tau mic vei fi totul  – pentru ca depinde 100% de tine, inclusiv fizic, copilul tau mai mare depinde inca foarte mult de tine din punct de vedere emotional!

Vrei sa afli mai multe direct de la Alexandra Dana Ilies? Inscrie-te la atelierul ei “Pregatirea familiei pentru un nou membru”

Distribuie

Lasă un răspuns