Sarcina de care te-ai ferit cu anticoncepţionale ani la rând întârzie să apară luni sau ani la rând de când te strădui să concepi un copil.
În locul ei, vin nechemate îndoiala de sine, îndepărtarea de iubitul tău şi transformarea dragostei carnale în sex zadarnic.
Un cocktail concentrat de frustrare, speranţe spulberate lunar şi o formalizare a intimităţii care fac din sarcina care nu vine o povară care nu trece.
Ce să faci, ce să faceţi când vestea bună întârzie prea mult timp?
discutaţi despre sarcină cu medicii
E primul pas evident. E şi un pas greu de făcut, mai ales dacă sunt de protejat orgolii – feminine ori masculine.
Dar devine o condiţie necesară, deşi nu suficientă, pentru a stabili dacă e realist, medical vorbind, să aşteptaţi să deveniţi părinţi.
Cauzele infertilităţii feminine nu ţin exclusiv de sistemul endocrin şi de sistemul reproducător. Dacă hormonii sunt câţi şi cât trebuie, iar uterul şi vaginul sunt perfect sănătoase, iar sarcina întârzie, e posibil să fie necesară reglarea alimentaţiei, diminuarea sedentarismului ori un dram de răbdare pentru ca organismul să-şi revină după cea mai recentă dietă drastică pe care ai ţinut-o.
Cauzele infertilităţii masculine nu se reduc nici ele la “suspecţii de serviciu” – cantitatea şi motilitatea spermei, intensitatea libidoului sau anatomia aparatului reproducător. Pot să-l împiedice să devină tată o mulţime de alte motive, cum ar fi episodul de oreion din post-pubertate – care poate determina vătămarea testiculară în 25% din cazuri, unele medicamente pentru tratarea presiunii arteriale ori obsesia pentru activitatea fizică – care determină corpul să descrească fluxul sangvin din aparatul reproducător şi să redirecţioneze întreaga energie spre restul organelor.
Diagnosticul medical este cel care vă pune pe noi direcţii – de la reglarea stării de sănătate, tratamente hormonale ori fertilizare in vitro. Şi chiar dacă infertilitatea dovedită medical a unuia dintre voi nu e răspunsul pe care să vi-l doriţi, măcar aveţi un răspuns la întrebarea “de ce?…”
discutaţi despre sarcină cu psihologii
Spermatozoizii trec prin găuri minuscule din prezervative.
Ovulele scapă cumva pe lângă sterilete. Dar n-au suficientă putere pentru a ţine piept minţii care lucrează împotriva unui trup sănătos.
Când cele 100% şanse de a concepe rămân doar teoretice, e timpul să vă puneţi mintea la contribuţie pentru a avea şansa reală de a face un copil.
Imaturitatea emoţională, reprezentarea traumatică a naşterii, inversarea de roluri, în care femeia este “bărbatul” din familie ori situaţiile în care bărbatul este copilul mare pe care îl creşte deja femeia sunt doar câteva dintre cauzele psiho-emoţionale care vă pot împiedica să deveniţi părinţi.
Ce simplu ar fi fost să fie “doar” stresul de la muncă!…
Terapia scoate la iveală fricile, reţinerile şi mulţimea de piedici pe care oamenii au talentul special de a şi le pune singuri.
Uneori doare mai fioros decât acele injecţiilor ori controalele ginecologice.
Dar vindecă, aduce împăcarea cu sine, asumarea responsabilităţii în propriii ochi, pregătirea pentru responsabilitatea pe viaţă faţă de viaţa pe care vreţi să o creşteţi împreună.
discutaţi despre sarcină între voi
E timpul să vorbiţi despre ce zace cu adevărat în voi, dincolo de declaraţiile pe care vi le-aţi făcut la început, când credeaţi că a face un copil va fi şi pentru voi la fel de simplu ca pentru ceilalţi.
Poate că ceasurile biologice nu vă sunt pe acelaşi fus orar, poate că-ţi place prea mult jobul tău ca să-ţi alterezi eficienţa cu nopţi petrecute lângă un bebeluş în plină erupţie dentară.
Poate că neputinţa şi neîmplinirea vă cutremură credinţa unul în altul.
Ori poate vă regăsiţi – într-o intimitate mai profundă ca niciodată şi-o solidaritate nebănuită – cu o dragoste mai mare decât v-aţi fi crezut în stare. Doar pentru voi doi.
Când optimismul nu e doar o trăsătură de personalitate, ci o atitudine asumată, o sarcină care întârzie aduce cu ea şi bine.
Semnalează nişte probleme, dă startul vindecării, modelează parteneriatul, aduce rezolvări care păreau a nu fi o opţiune.
Şi, atunci când în sfârşit vine, demonstrează că lucrurile bune se întâmplă celor care au răbdare să aştepte.