Blog
>
>
Sport în sarcină – ce-i de făcut și ce-i de evitat
Sport in sarcina ce i de facut si ce i de evitat

Sport în sarcină – ce-i de făcut și ce-i de evitat

Cuprins:

1.FĂ-ȚI UN PROGRAM DE EXERCIȚII FIZICE
2.ALEGE TIPURI DE ANTRENAMENTE POTRIVITE PENTRU TRIMESTRUL 2 DE SARCINĂ
3.EVITĂ EXERCIȚIILE FIZICE PERICULOASE

 

Ai aflat că ești însărcinată și sari în sus de bucurie! Daca-ți imaginezi că asta e ultima formă de exercițiu fizic de care ai nevoie în următoarele 9 luni, e cazul să te gândești bine.

Dar bine de tot, pentru că drumurile spre frigider și înapoi nu se pun ca plimbări.

Așadar, ce-i de făcut și ce nu-i de făcut ca mișcare în timpul sarcinii?

Prima mișcare inteligentă e să-ți revizuiești obiceiurile alimentare, mai ales dacă n-ai cea mai sănătoasă relație cu mâncarea.

Orientează-te spre hrana nutritivă, proaspătă, preferabil cu ingrediente locale și de sezon, plină de vitamine.

S-ar putea să te alegi cu un dublu beneficiu: pe lângă aportul de nutrienți adevărați, noul tău meniu s-ar putea să te poarte spre noi orizonturi – adică spre piețe și aprozare.

La care e cel mai bine să ajungi pe jos!

Fă-ți un program de exerciții fizice

De ce trebuie sa ții cont:

  • vârsta sarcinii – primul trimestru este cel mai delicat, pentru că atunci se fixează sacina. Consulta-te cu medicul tău ginecolog și ascultă-i sfatul de a evita mișcarea în cazul în care ai o sarcină cu risc. Dacă primești ok-ul lui pentru exerciții fizice și te-ntrebi de ce o face cu jumătate de gură e pentru că încearcă să te tempereze – nu e momentul să te apuci acum de kangoo jump ori de arte marțiale.
  • condiția ta fizică – dacă ai în palmares câteva maratoane câștigate, sunt șanse foarte mari ca tu și bebele tău să fiți în perfectă siguranță când faci jogging câte o oră tot a doua zi. Însă daca ești genul care consideră că face genoflexiuni cu greutate corporală la ridicarea și așezarea pe scaun e mai bine să-ncepi cu plimbări prudente.

Alege tipuri de antrenamente potrivite pentru trimestrul 2 de sarcină

Sarcina s-a fixat, probabil ai scăpat de grețuri și s-a mai dus și somnolența cu care îi făceai concurență serioasă Frumoasei din Pădurea Adormită.

Cum burtica e încă suficient de mică încât se te poți încheia la șireturi fără mari eforturi, pune-ți pantofii de sport și înscrie-te la unul din următoarele tipuri de exerciții:

  • gimnastica pentru gravide – antrenamentele sunt coordonate de un kinetoterapeut familiarizat cu particularitățile anatomice și fiziologice ale femeii însărcinate și au rolul de a elasticiza ligamentele bazinului, de a ajuta poziționarea optimă a bebelușului pe canalul de naștere, dar și pe tehnici de respirație și relaxare
  • pilates, yoga – se bazează pe mișcări care antrenează și mobilizează articulațiile, activează simultan sistemul respirator, circulator și muscular, antrenând și legătura dintre minte și corp
  • înot, gimnastică acvatică – unele dintre cele mai sigure alegeri, datorită faptului că apa preia din greutatea corpului și că articulațiile sunt protejate de șocurile asociate cu antrenamentele terestre

Evită exercițiile fizice periculoase

Chiar dacă ești sportivă de performanță, e bine să fii precaută și să protejezi pe cât posibil bebelușul care crește în burtica ta.

Așa că amână obținerea centurii negre la karate pentru momentul în care aceasta te va și cuprinde, și evită orice v-ar putea pune în pericol:

  • sporturi de contact – pentru că nu poți controla direcția și forța mișcărilor partenerilor, e bine să pui mănușile de box în cui pentru o scurtă vreme; cu siguranță nu-ți dorești să încasezi o lovitură care să-ți pună în pericol sănătatea și, implicit, sarcina
  • sporturile care implică multe sărituri -aici intră totul de la gimnastică acrobatică la aparent inofensivele kangoo jumps; țopăiturile pe ghetele cu amortizor nu-ți vor cauza probleme de viață și de moarte, dar nici nu vrei să întinzi prea mult coarda cu apariția vergeturilor pe burtica și așa suprasolicitată de bebelușul în creștere, nu-i așa?
  • mișcările care presupun compresia plămânilor – unele poziții din yoga, de exemplu, e posibil să vă lase fară suflare, ceea ce nu-i tocmai de dorit în condițiile în care e nevoie să respiri pentru două guri
  • antrenamentele cardio prea intense – dacă n-ai slăbit înainte de sarcină, nu-i deloc o idee buna să încerci să o faci acum; intensitatea maximă acceptabilă e aceea la care poți încă să vorbești – măcar în propoziții scurte – în timpul antrenamentelor; acceptă faptul că, datorită modificărilor produse de sarcină, este absolut normal ca acum să obosești mai rapid și să nu obții performanțele atinse dinainte de sarcină

Pentru a face mișcare cu plăcere și consecvent, asigură-te că dormi suficient noaptea, că te hidratezi bine – porții mici și dese – și că ai echipamentul potrivit.

Dacă ai de unde să alegi, optează întotdeauna în favoarea mișcării în aer liber – o alergare ușoară prin parc ți-aduce tot oxigenul pe care ți-l consumă colegele de antrenament la sala aceea fancy pe care ai pus ochii.

Corpul tău trece prin modificări spectaculoase în timpul sarcinii, iar programul de exerciții fizice îl ajută să le facă față cu brio, să se pregătească pentru naștere și să își activeze toate mecanismele care facilitează recuperarea post-natală.

Fie că-i vorba de a continua ușor domolit cariera ta de sportivă de performanță, fie că alegi ca mișcare o tropotită someșană strașnică, mișcarea înseamnă viață pentru tine și bebelușul din burtica ta!

 

Distribuie

Lasă un răspuns