Coș

No products in the cart.

Blog
>
>
Cum il fac macar sa guste? – Ghid de gustat pentru parintii de copii mofturosi
cum imi fac copilul sa guste

Cum il fac macar sa guste? – Ghid de gustat pentru parintii de copii mofturosi

Cuprins:

1.ASTA DA
2.ASTA NU

 

Intrebarea pe care o primesc eu de la părinți cel mai des este “Te rog, Crina, cum îl fac să guste?” 

Intrebarea pe care o primesc ei, copilașii, cel mai des de la părinți este: “De unde știi că nu îți place, dacă n-ai gustat?”

Vă ofer din suflet – și din studii – un GHID DE GUSTAT pentru părinți de copii mofturoși:

GHID DE GUSTAT pentru părinții de copii mofturoși

ASTA DA

  • Folosește o cantitate de marimea unei boabe de mazare, NU mai mare!, pentru orice aliment din care vrei sa guste copilul.

 

  • Roaga-l sa iti spuna ceva, orice, despre mancarea pe care urmeaza sa o guste: ceva despre culoare (cu ce seamana), despre textura (ce simte), despre temperatura (e cald sau rece).

 

  • Foloseste-te de orice comentariu, de orice cuvant care ii iese din gura copilasului ca sa explorati mai mult: “Ce anume nu iti place la mancarea asta? Culoarea, gustul, cum se aude cand o mesteci? Seamana in vreun fel cu alimentul (si aici spui concret cu care) pe care l-ai mancat la bunica aseara?”

 

  • Fii sigura ca introduci printre alimentele noi pe care vrei sa le guste mancaruri care stii sigur ca ii plac, cum ar fi biscuiti, inghetata, ciocolata, orice stii ca ii va deschide apetitul si curiozitatea catre activitatea pe care i-o propui.

 

  • Incurajeaza-l sa guste din aceeasi mancare de mai multe ori, in mai multe zile la rand, pana ce nu mai reprezinta un aliment nou, necunoscut pentru copil, pana ce copilul reuseste sa il recunoasca de la prima vedere.

 

  • Sarbatoriti fiecare incercare, fiecare pas mic pe care il face copilul tau catre alimentul propus. Cand invata sa mearga, adu-ti aminte cat ati chiuit si cat ati filmat si cat ati aplaudat primul pas. Atunci nu i-ai spus “Doar un pas? Eu speram sa alergi de la un capat la altul al sufrageriei!” La fel te rog sa procedezi si cu mancarea, nu ii spune “Hai, ma, mami, numai o gurita ai mancat?”

 

  • Spune-i ca poate sa scuipe dupa ce gusta. Dar invata-l sa o faca intr-un mod cat mai discret!

 

ASTA NU

  • NU mai incerca sa il determini pe copil sa manance alimente noi. Incepe sa il inveti obiceiul de a GUSTA doar – mancatul vine mai tarziu.

 

  • NICIODATA nu il pune pe copil sa guste din ceva despre care nu stie nimic. Da-i detalii si ATENTIE!, fa paralele cu alimente pe care copilul le cunoaste si care stii ca ii plac: “Rosia asta, mami, seamana cu un pepene. E zemoasa si dulce, dar are seminte pe care le poti inghiti, nu ca samburasii de la pepene pe care ii scuipi”.

 

  • NU pune presiune pe un copil care nu vrea sa guste. Vei obtine intotdeauna un copil care spune “Nu imi place!” Incearca sa il provoci sa “guste” cu celelalte simturi: cu ochii, cu nasul, cu mainile.

 

  • NU ii spune copilului sa manance, imediat dupa ce a gustat. Tendinta e ca, imediat cum ai vazut ca a gustat, sa ii spui “Vezi ca e bun? Hai, mai ia o lingurita!” Mancatul o sa vina si el, dar doar dupa ce copilasul se simte in siguranta (si nu sub presiune) in legatura cu gustatul.

 

  • NU ii spune “Daca nu iti place, nu trebuie sa mananci”. Asta il va duce cu gandul ca exista sanse mari sa nu ii placa. Mai bine roaga-l sa descrie ce simte cand gusta din aliment.

 

  • NU lua drept bun ce iti spune copilasul despre ce tocmai a gustat. Copiii pana in 5 ani nu au preferinte stabile legate de mancare. Au preferinte despre ce cred ei ca ar vrea sa manance, dar nu despre mancarea in sine.

 

Regula pe care o iubesc eu cel mai mult este aceasta:

NU te astepta mereu sa ii placa ce ii dai sa guste!

Si in niciun caz nu te astepta la asta inainte sa ii fi dat sa guste din alimentul respectiv cel putin (cel putin!) de 10 ori!

Abia astept sa va povestesc mai multe, fata in fata!

Cu drag,

Crina Coliban


crina coliban e femeia-care-ii-face-pe-copii-sa-manance!  daca vrei sa-ti convingi mofturosul sa guste, Haide la atelierul ei!

Distribuie

This post has 2 comments

Georgeta
19 iul. 2018

Am un bebe de doi ani care nu prea vorbește și nimic din ce spuneți dvd nu se potrivește. Nu mănâncă nimic trei zile sau mai mult și refuza total să mănânce ceva. Pâine goală și atât . Deci aștept un sfat in acest sens.

19 iul. 2018

Draga Georgeta, articolul a fost scris de catre Crina Coliban, pe care o poti gasi aici: https://www.facebook.com/crina.novac. Sigur cu ea poti discuta pe indelete despre provocarile pe care le intampinati voi 🙂

Lasă un răspuns

Te-ar putea interesa