Coș

No products in the cart.

Blog
>
>
Cupa menstruala – sau ce ne facem cand vine ciclul dupa bebe?
viitoare mamici

Cupa menstruala – sau ce ne facem cand vine ciclul dupa bebe?

Deoarece Cuibul Berzelor se adreseaza viitorilor parinti si mamicilor, am ales sa intitulez acest post asa.

Cu toate astea, cred ca este evident pentru oricine ca aceste cupe menstruale sunt si pentru femeile ce n-au avut niciodata un bebe 🙂

Cred ca singura situatie in care nu ne putem folosi de ele este atunci cand ajungem la menopauza 😛

Eu folosesc cupa de peste 6 ani, timp in care am laudat-o la toate prietenele si colegele mele, dintre care majoritatea si-au luat inima in dinti si au incercat-o si nu le-a parut deloc rau.

De ce-s cupele astea menstruale asa de meseriase?

1. Pai in primul rand ar fi argumentul ce tine de sanatatea femeii, mai ales daca ne raportam la tampoanele interne.

Acestea din urma, datorita compozitiei si substantelor chimice aplicate pe ele, prezinta un mai mare risc pentru sindromul de soc toxic.

Infectiile vaginale repetate sau iritatiile din zona respectiva, isi pot gasi cu usurinta cel putin o potentiala cauza in aceste “minunate” tampoane interne…

Si pentru ca am ajuns la iritatii, vine randul absorbantelor obisnuite sa fie luate la “puricat”.

Daca nu sunt din bumbac adevarat, lucru care se intampla foarte rar, atunci si ele sunt tratate – cu inalbitori, coloranti, parfum, geluri, etc… Rezultatul poate fi o iritatie a pielii, transpiratie, mirosuri care oricum se simt intr-o oarecare masura, in ciuda parfumului generos care se aplica pe ele de catre producatori.

Si numai cand ma gandesc la vara si la ce ar insemna folosirea unui absorbant in timpul verii imi vine sa ma strang toata…

Din toate aceste puncte de vedere, consider ca aceasta cupa este superioara! Este formata din silicon medical 100%, genul de silicon care se foloseste uneori si in interventiile chirurgicale, deci nu exista nici un risc pentru o eventuala reactie toxica a organismului.

Nu exista nici riscul de a lasa in urma diferite materiale sau tesuturi si astfel flora vaginala este protejata, ne-existand pericol de infectii sau inflamatii la nivel vaginal.

2. In al doilea rand, cupele menstruale sunt in acest moment printre cele mai economice alternative de pe piata.

Absorbantele si tampoanele presupun un cost periodic pentru achizitionare, cheltuiala care in principiu se intinde pana la menopauza, nu? Cat inseamna asta? Zeci de ani…

Cupa costa zic eu putin si este o investitie pe cel putin urmatorii 10 ani.

Indiferent de unde le-ati achizitiona, pretul se invarte in jurul la 100 de lei.

Va zic cu mana pe inima ca eu de mai bine de 4 ani n-am mai dat bani DELOC pe tampoane sau absorbante.

Cred ca cupa mea si-a scos banii cu varf si indesat in perioada asta 🙂

3. In al treilea rand, pentru cei preocupati de aspectele ecologice, cupa este ideala.

Aici nici nu prea trebuie sa explic in detaliu ce si cum, deoarece spre deosebire de restul alternativelor comune din comert, cupa este refolosibila, ea avand nevoie doar sa fie golita periodic si intretinuta corect.

Detalii despre cum se intretine corect gasiti pe mai multe site-uri, printre care si: https://www.mooncup.co.uk/advice-centre.html

4. Cu ajutorul cupei menstruale putem sti exact cantitatea de sange pe care o pierdem.

De regula cand mergem la gine, medicul ne mai intreaba si cand am avut ultima menstruatie si daca e dureroasa si cam cat de abundenta este. Iar raspunsul e de cele mai multe ori unul foarte vag – pai schimb 3 tampoane pe zi, sau unul, sau sapte… Cupa in schimb are o gradatie pe ea, astfel incat putem sa spunem exact in mililitri cat sange pierdem pe parcursul unui ciclu menstrual.

Acest lucru este util pentru a stabili daca totul este in regula sau daca menstruatia este mai abundenta decat ar trebui.

Iar in acelasi timp, putem sa ne cunoastem noi mai bine propriul corp si sa stim mult mai usor si mai rapid daca la un moment dat se intampla ceva “atipic”…

Si acum sa va dau si cateva impresii din experienta mea directa cu cupa .

Acum 4 ani si ceva cand am comandat-o eu, nu stia nimeni de ea.

Am citit toate argumentele pe care vi le-am subliniat si eu mai sus (va dati seama ca nu puteam eu reinventa gaura la covrig :P) si mi-am propus sa o incerc.

Cu o oarecare retinere la inceput…recunosc.

Gandul care mi-a dat cel mai mare curaj a fost ca n-are cum sa fie mai rea sau mai greu de utilizat ca tampoanele interne, de care incepusem sa ma indoiesc dupa o lunga perioada de utilizare a lor.

Intr-adevar, pentru mine personal fixarea si scoaterea cupei nu a prezentat o problema.

Este o idee mai voluminoasa cupa decat un tampon, chiar si dupa ce e pliata corespunzator, insa acuma sa fim serioase….trec “chestii” si mai si pe acolo…iar mamicile ce au nascut vaginal, chiar n-au de ce sa-si faca griji 😀

Am avut nevoie de o perioada de acomodare de aproximativ 2-3 menstruatii, pentru a invata cum sa o fixez corect in cazul meu.

Astfel, la primele utilizari am mai avut si “accidente” si a trebuit sa folosesc si tampoane de acelea zilnice pentru a fi sigura ca nu ma patez.

Este efectiv chestie de practica, pana te inveti cum sta cel mai bine cupa in cazul tau. Uneori trebuie fixata un pic mai sus in interiorul vaginului, iar in cazul altor femei e suficient daca este pusa cat mai aproape de intrare/iesire din vagin.

Prima data cand am intrat in apa cu cupa la purtator am avut emotii.

Din fericire, odata ce am invatat cum trebuie sa o pun in cazul meu, n-am mai avut niciodata probleme cu ea, nici la bazin, nici la plaja, nici pe nicaieri.

Un alt lucru important ce tine de intretinerea cupei, pe langa sterilizarea ei lunara in apa fierbinte, este si sa va asigurati ca gaurelele care exista pe ea sunt curate si deschise, deoarece daca cumva s-au infundat cu mucus sau sange, sansele de a va pata cresc simtitor.

Ele se desfunda usor cu un ac 🙂

Credeam ca dupa atatia ani de utilizare, toata lumea din jurul meu stie despre aceste cupe menstruale, insa in ultima perioada am constatat ca a revenit subiectul in atentia femeilor din jurul meu, motiv pentru care m-am decis sa scriu aceasta postare luuungggaaa, in ideea in care poate fi de ajutor cuiva.

Pentru intrebari suplimentare eu sunt aici!

Ca orice alt lucru, cupele menstruale nu sunt pentru toate femeile si decizia de a folosi sau nu o cupa este o decizie personala. In cazul meu, experienta a fost una mai mult decat benefica si nu pot decat sa o recomand calduros, indiferent de firma producatoare, deoarece eu cred ca nu exista diferente reale intre ele!

Aaaaaa si tocmai mi-am mai amintit ceva.

Nu stiu daca exista legatura intre ele, insa de cand folosesc cupa asta menstruala am avut dureri de ciclu semnificativ mai mici!!!

Sanatate maxima la toata lumea!

Distribuie

This post has 19 comments

Larisa Dunea
17 ian. 2012

Norisoooorr, ce articol fain si util! Merci mult de tot, chiar ma gandeam cu groaza la ce ma fac dupa ce ma opresc din alaptat… O singura intrebare mai am: unde gasim de cumparat cupele astea? Pupiiiiiiciii!!!!

17 ian. 2012

Lary scumpa si draga, ce prompta ai fost, tinand cont ca nu esti pe Facebook :)) Cum de? Oricum, ca sa-ti raspund la intrebare, cupe menstruale se gasesc si la Cuib si costa ca peste tot…100 de lei. Macar cu ocazia cupei de apucam sa ne mai vedem si noi un pic, nu? :)) Pup u back!

17 ian. 2012

Cupe comune sau nu, din pacate eu nici nu stiam de existenta ei si nici nu cred ca aveam de unde, noroc cu platformele de socializare 🙂
Nu mi se pare o chestie nasoala, ci mai degraba utila. Am sa ma documentez mai mult asupra ei, si cine stie 🙂
Multumim ca mai exista persoane care “sheruiesc” astfel de trucuri… pe care ar trebui sa le stim cu totii…
🙂

17 ian. 2012

Multumesc de aprecieri Raluca! Daca mai apar intrebari, scrie-mi linistita, ca dupa atatia ani de utilizare a cupei, imi place sa ma cred “veterana” 🙂 Si te incurajez sa faci ca si altii pe care i-ai apreciat si sa “sheruiesti” mai departe 😉

Elena
15 iul. 2012

Salut,
Vreau si eu sa cumpar cupa menstruala, dar mai intai sunt in stadiul de “documentare”. Ma intrebam… Cum o sterilizezi in apa fierbinte? O fierbi? Cat timp? Nu se distruge materialul?!
Multumesc anticipat! O zi frumoasa sa ai si multumesc pentru articolul acesta util 🙂

15 iul. 2012

Draga Elena,

Ma bucur ca ai gasit util acest articol. Adevarul e ca de cati ani folosesc cupa, am cam devenit “dependenta” de ea…ma si intreb uneori oare cum am rezistat atatia ani fara ea 🙂 Sterilizarea se face prin fierbere, inainte de prima utilizare din fiecare luna, timp de 5 minute. Materialul nu se distruge daca se nu se fierbe mai des de atat, iar mai des de atat nu este necesar. Unele persoana prefera sa puna cupa intr-un tel de bucatarie, astfel incat ea sa nu atinga deloc peretii vasului in care fierbe, dar eu personal nu-mi bat capul cu acest aspect si cupa mea e ca noua dupa atatia ani de utilizare si sterilizare!

Daca mai apar intrebari, scrie-mi linistita si iti raspund cu drag, ok?

O saptamana noua excelenta!

vanda
19 iul. 2012

Spune-mi te rog, daca esti la servici cum procedezi, nu poti sa o speli, sterlizezi la toaleta?

19 iul. 2012

Ba da, se poate spala la chiuveta. De sterilizat trebuie sterilizata doar 1 data pe luna, prin fierbere, inainte de prima utilizare din luna respectiva. In rest, pur si simplu se scoate afara, se goleste, sa clateste cu apa si sapun daca doresti si se reintroduce, indiferent unde suntem. Important e sa avem apa la indemana. Mie mi s-a intamplat sa fiu la menstruatie cand eram cu cortul la munte si atunci am clatit-o cu apa dintr-o sticla de apa plata de jumate si am avut servetele umede intime pentru igiena mea personala 🙂

Maria
19 iul. 2012

Buna,
ma gandesc de catva timp sa achizitonez una, dar parca stateam in cumpana oarecum. Dupa detaliile date de tine pare ok, mai ales ca si eu am folosit fara probleme o vreme tampoanele interne. Am insa ceva intrebari mai specifice:
1. de unde stii cand trebuie sa o scoti si sa o golesti daca spui ca nu se simte nimic cu ea ( de obicei la tampoanele absorbante simti cate un ”val” mai ales cand te ridici brusc sau stranuti etc. si te duci si verifici cum sta treaba:)..doar n-o tot scoti din ora in ora, mai ales daca nu esti acasa.
2. cum procedezi cu golitul, nu curge ”continutul” din ea cand o scoti? ma gandesc ca as sari din lac in put daca in loc sa ma patez pe o portiune mica si care poate trece eventual neobservata, ma trezesc cu ditamai pata/stropi in cine stie ce locuri cu neputinta de ascuns .
multumesc pentru lamuriri

lacra
19 iul. 2012

Buna , poti sa imi spui te rog daca pt cele ce au o menstruatie puternica si cu cheaguri e buna cupa menstrula? adica nu se umple prea repede?multumesc

19 iul. 2012

Draga Maria,

O sa-ti raspund punctual la intrebari 🙂 Asadar:
1. Stii cand trebuie sa o golesti in functie de debitul tau. De la tampoanele interne aveai o idee cam la ce interval trebuiau schimbate, nu? Cupa tine in principiu mai mult decat un tampon intern, deoarece are o capacitate de 30 de ml. In primele 2 luni iti recomand pentru siguranta sa pui oricum si un absorbant extern de zi, de acela subtire, astfel incat pana te obisnuiesti cu ea sa eviti accidentele. Pe urma nu va mai fi nevoie. Eu spre exemplu, o golesc o data seara inainte de culcare si apoi dimineata la trezire. In timpul zilei nu trebuie sa o golesc niciodata. Dar pentru persoane cu debit mai mare de sange poate fi necesara golirea cupei mai des.

2. Legat de golitul cupei, daca faci aceasta operatiune acasa nu e o problema. Eu folosesc mereu bideul sau o golesc cand sunt la dus. In cazul asta nu-mi fac griji ca m-as pata 🙂 Dar daca trebuie golita la serviciu de exemplu, atunci sfatul meu e sa o scoti stand pe WC, astfel incat sa nu fie nici un risc sa te patezi. Exteriorul cupei oricum nu este cu sange, nici macar cand o scoti, insa daca o indoi prea tare, poate sa curga pe afara un pic, de aia zic sa o scoti stand pe toaleta.

Sper ca te-am lamurit 🙂 Eu de atatia ani de cand o folosesc n-am patit nimic cu ea, nici vizibil, nici “invizibil” 😛 Si am folosit-o si cand m-am dat pe topogane la Aqua Park!

Daca mai apar intrebari, scrie-mi linistita din nou, iar daca esti din Cluj, poti sa vii la Cuib sa o vezi pe “viu” cum s-ar zice! 🙂

Cu drag,
Nora

19 iul. 2012

Salut Lacra draga,
Cupa menstruala e buna pentru oricine. Ba chiar are si avantajul ca poti sa monitorizezi exact cantitatea de sange pierduta si aspectul sangelui. Am avut o colega de serviciu mai demult care se tot plangea ca are menstruatie abundenta deoarece schimba nu stiu cate tampoane pe zi. Dar pana n-a folosit cupa n-a stiut exact cat. Mai precis ea pierdea zilnic cam 120 ml, in conditiile in care eu pierd maxim 30 de ml pe zi… Cand a mers urmatoarea data la ginecolog si acesta a intrebat-o daca are menstruatie abundenta, l-a socat zicandu-i exact cat sange pierde 🙂
La fel ca si Mariei mai jos, daca esti din Cluj poti sa treci pe la Cuib sa o vezi si sa o “pipai” inainte sa o cumperi 🙂 Si sunt aici daca mai apar intrebari!
Cu drag,
Nora

Maria
24 iul. 2012

Multumesc mult pentru lamuriri, sunt de un real folos, m-am decis sa incerc.
Din pacate nu sunt din Cluj (desi mi-as dori:), sunt din Bucuresti, dar sunt mult prea hotarata sa o incerc asa ca nici macar nu mai merg ”pe pipaite” ci direct pe incercate:)..
multumesc inca o data
Maria

mihaela
24 iul. 2012

eu deocamdata sunt plecata in italia,dar revin peste o luna. chiar sunt interesata de aceasta cupa menstruala. numai la tine o pot gasi? adica, in farmacii nu se gaseste minunatia asta? contacteaza-ma pe messenger si in acest mod iti pot adresa mai multe intrebari. chiar as comanda!!!

24 iul. 2012

Draga Maria, ma bucur ca ti-au fost de folos lamuririle astea 🙂 Mult succes in folosirea cupei! Dupa ce o sa te obisnuiesti cu ea, nu o sa mai stii cum a fost vreodata fara 🙂

24 iul. 2012

Miha draga, deocamdata in farmacii nu se mai gaseste. Se gasea intr-o vreme si acolo, insa pentru ca lumea nu stia de ea si nu se vindeau suficiente bucati, le-au scos din farmacii. Asadar o poti comanda de pe net sau o poti lua de la Cuib, cum ti-e tie mai ok. Avantajul principal la Cuib e ca o poti si vedea “live” inainte 😛 Iti dau add pe mess 🙂

kapa
3 sept. 2012

salut.
am si eu o intrebare 🙂
cat de utila mi-ar fi cupa, daca am ”debit” super mic, sa zicem, 2 tampoane mini (daca ar fi si mai mici mi-as lua si mai mici) pe zi, nici alea pline, iar dupa 2 zile doar panty liner-e subtiri, de fiecare zi.

si inca o intrebare mai mult sau mai putin off-topic:
daca e vorba sa nu mai cumperi absorbante si tampoane, ce faci cu secretiile vaginale zilnice? ori voi nu aveti? ori nu va deranjeaza? eu, de exemplu, nu suport sa simt umezeala pe lenjerie, si folosesc absorbante de fiecare zi…

merci pentru raspuns 🙂

4 sept. 2012

Salut inapoi 🙂

Cupa e o alternativa in primul rand la tampoanele interne, indiferent cat de mici ar fi ele sau debitul. Daca insa folosesti doar absorbante externe si te impaci bine cu ele, in sensul ca nu te deranjeaza deloc mirosul specific, iritarea si transpiratia pe timp de vara mai ales, atunci cupa nu cred ca iti e absolut necesara. Si aici mai e un aspect legat de cupa. Absorbatele externe de obicei sunt si ele tratate cu tot felul de chimicale si geluri, care pot avea un impact negativ asupra florei vaginale. Legat de secretiile vaginale, daca chiar e musai sa folosesti un tampon zilnic, atunci ti-as sugera unul de bumbac 100% si fara arome de tot felul de flori sau mai stiu eu ce alte arome 🙂 Cred ca secretii are toata lumea. Eu personal, pentru a evita folosirea acestor tampoane zilnice, prefer sa schimb chilotul zilnic sau, dupa caz, chiar de 2 ori pe zi. Insa din experienta mea, chilotul de bumbac face o absorbtie cel putin la fel de buna a acestor secretii, care sunt absolut firesti.

Sper ca te-am ajutat! 🙂

Cu drag,
Nora

abydeea
6 ian. 2013

Buna, ne poti spune si cum alegem masura potrivita? Fie ca se numesc S /L sau A/B. Eu am 30 ani, fara nasteri la activ. Multumesc

Lasă un răspuns