Coș

No products in the cart.

P1 5

Doula, Sprijinul tău la Naștere

Întrucât fiecare naștere este unică, și nevoile diferă de la mamă la mamă, ne dorim să te cunoaștem și să îți prezentăm opțiunile de sprijin care ți se potrivesc! 

Doula la naștere este sprijinul profesionist și empatic de care ai nevoie atunci când naști și te naști ca mama. Ea participă împreună cu tine la tot procesul nașterii, de la primele semne ale travaliului și până în clipa în care îți ții pentru prima dată în brațe copilul nou-născut.

P2 2

Două întâlniri prenatale: stabilite cu câteva săptămâni înainte de naștere, cu scopul de a vă cunoaște și de a discuta pe baza planului tău de naștere.

 

  • Până la naștere: doula rămâne disponibilă pentru a răspunde oricăror întrebări sau frământări ale părinților, indiferent de ziua din săptămână sau de oră și evită deplasările din localitate, pentru a fi suficient de aproape de părinți când începe travaliul. Rolul ei este și acela de a vă pregăti pentru naștere, fie că vorbim de eventuale temeri pe care le-ai avea sau de anumite informații care ai simți că îți lipsesc
  • La naștere: este alături de tine de când se pornește travaliul și ai nevoie de sprijinul ei și până la câteva ore după naștere. În tot acest timp, doula este acolo pentru a-ți oferi sprijin psiho-emoțional, informațional și fizic ne-medical – prin încurajări, masaj, tehnici de respirație, sugerarea de poziții pe care le poți încerca pentru a facilita o evoluție mai ușoară sau mai rapidă a travaliului, etc

După naștere: doula se întâlnește cu proaspeții părinți pentru a discuta despre experiența nașterii.

Asociația Doula România formează doule în toată țara, în acord cu principiile și standardul de etică și conduită internațional. Atunci când alegi o doulă de pe site-ul Doula.ro poți avea încredere că este o doula pregătită la cele mai înalte standarde: înțelege anatomia și fiziologia sarcinii și a nașterii, cunoaște importanța comunicării corecte și eficiente, și este echipată să ofere sprijin în timpul travaliului și al nașterii prin măsuri de confort și tehnici de relaxare. 

 

Prin adaptarea la orice situație imprevizibilă, de ordin medical și nu numai, aceasta face echipa cu familia și cadrele medicale pentru a se asigura că mama are o experiență de naștere pozitivă. În plus, doula este alături de cuplu și în primele ore de după naștere, iar o doula post-partum oferă și sprijin postnatal, în perioada timpurie de tranziție către viața de familie, implicând tatăl său frații mai mari, și având grijă de nou-născut atunci când cuplul are nevoie de odihnă sau de conectare. 

  • Numeroase studii dovedesc că prezența unei doula la naștere face travaliul mai scurt, cu mai puține complicații, iar bebelușii sunt mai sănătoși și reușesc să se atașeze la sân mai ușor.
  • Te vei simți ascultată, văzută, înțeleasă. Cu o doula ai alături o persoană care înțelege psihologia nașterii și nevoile emoționale din travaliu.
  • Urmărește îndeplinirea pe cât posibil a planului de naștere creat de tine. 
  • Este alături de tine pe întreaga perioadă a travaliului, sugerând și aplicând măsuri de confort – tehnici de respirație Lamaze, masaj de relaxare. 
  • Oferă un punct de vedere obiectiv și te ajută să obții răspunsuri utile pentru a lua decizii informate cu privire la travaliu și naștere.
  • Facilitează comunicarea dintre tine, partener și personalul medical care asistă la travaliu și naștere.
  • Recunoaște nașterea drept o experiență unică și importantă, pe care ți-o vei aminti pentru tot restul vieții și face tot posibilul să beneficiezi de sprijinul, căldura și încurajarea necesare pentru a ți-o aminti cu plăcere.
  • Doula face echipa cu moașa și cadrele medicale, însă nu ia decizii în locul mamei sau a tatălui, nu se  implică în procesul medical, nu pune la îndoială deciziile medicului, în situația în care acesta consideră că trebuie să intervină pentru a salva viața mamei sau a bebelușului.

O doula ne își impune propriile păreri, convingeri și opțiuni asupra părinților, nu judecă alegerile părinților cu privire la modul în care doresc să se desfășoarei travaliul și nașterea, ci îi susține.  

Ce face o doula la naștere

Psihologic

  • sprijină femeia însărcinată în pregătirea pentru naștere
  • înțelege psihologia nașterii și nevoile emoționale din travaliu
 

Fizic

  • însoțește gravida pe întreaga perioadă a travaliului: o servește cu apă, o însoțește la toaletă sau în timpul plimbărilor din travaliu, îi aduce mingea pentru travaliu dacă e nevoie de ea, o ajută să urce și să coboare din pat
  • sugerează și aplică măsuri de confort – tehnici de respirație Lamaze, masaj de relaxare
  • Sugerează poziții și mișcări ale mamei, care să faciliteze progresia cât mai bună a travaliului

 

Emoțional

  • oferă sprijin emoțional, dând dovadă de empatie, înțelegere și compasiune
  • redă încrederea femeii în faptul că este perfect în stare să nască și o ajută să-și urmeze semnalele pe care i le dă corpul în timpul travaliului și al nașterii
  • recunoaște nașterea drept o experiență unică și importantă, pe care părinții și-o vor aminti pentru tot restul vieții și face tot posibilul pentru ca aceștia să aibă parte de sprijinul, căldura și încurajarea necesare pentru a și-o aminti cu plăcere
  • integrează viitorul tată în tot ce se întâmplă, oferindu-i prioritate în comunicarea cu gravida și coordonând totul astfel încât amândoi să se simtă confortabil

 

Organizatoric

  • monitorizează ritmul contracțiilor și în funcție de dorința mamei și ce a stabilit aceasta cu medicul, sugerează momentul în care viitoarea mama este bine să se îndrepte spre spital, în cazul travaliului început acasă
  • la spital, sprijină mama în realizarea sau adaptarea planului de naștere creat anterior
  • facilitează comunicarea dintre gravidă, partener și personalul medical care asistă la travaliu și naștere, pentru ca viitorii părinți să poată lua decizii informate cu privire la acestea

O doula la naștere este acea persoană care este pregătită să ofere sprijin emoțional, fizic și psihic mamei în travaliu și la naștere.

Ea este vocea care îți susține viziunea asupra acestei experiențe atunci când propria-ți voce e întreruptă de contracții; este mintea limpede care-ți traduce discuțiile medicilor când nu mai ai detașarea să le descifrezi argumentele; este sufletul cald și înțelegător care-ți oferă sprijinul echilibrat pe care nimeni din familie nu ți l-ar putea oferi, din cauza emoțiilor.

P3 3

O doula la naștere este acea persoană care este pregătită să ofere sprijin emoțional, fizic și psihic mamei în travaliu și la naștere

P3 3

Ea este vocea care îți susține viziunea asupra acestei experiențe atunci când propria-ți voce e întreruptă de contracții; este mintea limpede care-ți traduce discuțiile medicilor când nu mai ai detașarea să le descifrezi argumentele; este sufletul cald și înțelegător care-ți oferă sprijinul echilibrat pe care nimeni din familie nu ți l-ar putea oferi, din cauza emoțiilor.

Întrebări frecvente

Deoarece munca doulelor este încă prea puțin cunoscută la noi, cei mai puțin informați rămân cu senzația că moașele sunt suficiente și că acoperă inclusiv partea de sprijin psiho-emoțional acordat femeii în timpul nașterii. Dar iată cum se completează de fapt cele două:

 

  • Moașa este un cadru medical specializat cu pregătire universitară, care are competența de a pregăti și asistă femeia din punct de vedere medical în timpul sarcinii normale, al nașterii fiziologice și a perioadei de lăuzie, când se ocupă și de îngrijirea nou-născutului sănătos.
  • Doula este o profesie informală care se referă la însoțirea non-medicală a femeii în toate aceste etape. Doula asigură sprijinul emoțional, psihologic și informațional, fără a interfera cu aspectele medicale ale nașterii.



În termeni simpli, o doula la naștere este indispensabilă dacă știi deja că vei naște prin cezariană (după ce ai confirmat, desigur, că spitalul tău îi va permite să intre în sala de operație alături de tine)
Doula te va ajuta să știi ce se întâmplă, oferindu-ți detalii despre tot ceea ce ai nevoie să știi, te va pregăti informațional și emoțional, pentru a avea o experiență de naștere plăcută, indiferent de tipul de naștere. În plus, după naștere te va ajuta să inițiezi alăptarea și să aveți un start cât mai bun în noua formulă.



Rezultatele cercetărilor arată că prezența unei doula la naștere ajută astfel:

 

  • scade cu 50% riscul nașterii prin cezariană, cu până la 23 % incidența depresiei în primele 6 săptămâni postpartum, cu până la 40 % anxietatea
  • scade cu 25% durata travaliului, cu 30% – nevoia folosirii analgezicelor, cu 40 % – nevoia de oxitocină pentru inducerea sau augmentarea contracțiilor, cu 60 % – nevoia pentru epidurală, cu 40 % – riscul utilizării forcepsului
  • crește cu până la 74 % stima de sine, cu până la 51% – rata alăptării în primele 6 săptămâni postpartum

 

Și tații/partenerii pot să se simtă mult mai în siguranță de prezența unei doule. Deoarece, în cultura noastră, foarte puține persoane participă la nașteri (în special bărbații) înainte ca primul lor copii să se nască, taților le este de ajutor să aibă alături (din punct de vedere emoțional) pe cineva cu experiență, care să le ofere acel sprijin continuu și reconfortant în acest proces, mai ales atunci când aceștia nu știu cum să fie alături de mamă. Când tatăl dorește să fie persoana de bază lângă mamă, doula poate să fie alături de partener atunci când este nevoie. Dacă travaliul este lung, prezența chiar și celui mai devotat partener poate să scadă din cauza oboselii. Doula ajută partenerii să își descopere propriile puteri pentru ca ei să ofere un sprijin mult mai potrivit mamei.

La Cuibul Berzelor am ajutat mii de părinți ca tine!

Întrucât fiecare naștere este unică, și nevoile diferă de la mamă la mamă, ne dorim să te cunoaștem și să îți prezentăm opțiunile de sprijin care ți se potrivesc! 

Doula la nastere