Iata ca a trecut deja imediat o luna de cand m-am intors acasa din SUA, unde am fost la cursul de Doula si in afara de o mica introducere, nu am apucat sa scriu mai mult… Dar voi incerca acum sa va impartasesc cate ceva din ce am invatat, simtit, experimentat acolo. 🙂
Si sa incep cu inceputul. Cursul s-a tinut in incinta unei clinici din Richmond, clinica ce are si sectie de maternitate si nou-nascuti.
De ea v-am mentionat si in post-ul anterior, iar pe Facebook am pus si cateva poze elocvente de acolo.
Am fost 12 aspirante la meseria de doula, eu fiind singura din alta tara decat Statele Unite. In primul rand toate au fost uimite ca am venit tocmai din Romania pentru acest curs, dar ele nu au de unde sa cunoasca determinarea si pasiunea romanilor in momentul in care cred cu tarie in ceva si in momentul in care sunt motivati :).
Si ce motivatie mai mare decat aceea de a fi alaturi de alte femei si familii, in cea mai incredibila si emotionanta calatorie a vietii lor? Si nu doar sa fiu o prezenta pasiva, ci o prezenta linistitoare, generatoare de incredere si cu “solutii” la situatiile prin care mama si tatal trec in acele momente.
Acesta a fost si motivul pentru care am ales sa fac acest drum pana acolo, pentru a ma specializa in ceva care este aproape deloc cunoscut in Romania, mai ales in mediul spitalicesc.
Mai precis este vorba de sprijinul continuu oferit femeii in travaliu si la nastere.
Daca acum tot mai multa lume aude despre cursurile Lamaze, inca de doula nu au aflat multi.
Chiar si asa, este imbucurator ca in Cluj exista deja mai multi educatori prenatali certificati Lamaze, ca avem in acest moment 2 consilieri in alaptare certificati international si acum si o doula :).
Este un inceput bun si sper din tot sufletul sa fim tot mai multi care sa tinem si cursuri Lamaze in Cluj, sa putem oferi si sprijin mamicii la nastere si apoi sa fim alaturi de ea si in hop-urile alaptarii, in caz ca intampina si cele mai mici greutati.
Revenind insa la cursul de doula, acolo am avut sansa sa invat si metode practice de sprijin in travaliu si la nastere. Pana acum, la nasterile la care am asistat am fost mai mult alaturi de mame cu sufletul, cu rabdarea si cu incurajarea verbala.
La acest curs insa, am invatat sa fiu atenta si la alte aspecte, cel putin la fel de importante si care e bine sa fie cunoscute dinainte: preferintele predefinite ale mamei, experientele sale anterioare, daca mama este alergica la vreun aliment sau nu, cat de important este sprijinul partenerului pentru confortul emotional si psihic al mamei, impactul iluminarii din camera de travaliu si din sala de nastere – lumina puternica versus lumina mai difuza.
De asemenea am invatat tehnici practice de reducere si control al durerii: posturile verticale, combinate cu rotatii ale bazinului, hidroterapia dupa 5 cm de dilatatie, macar sub forma de dusuri, atingerea zonelor fara par (interiorul palmei, fruntea, etc), folosirea mingii de travaliu in numeroase moduri.
Si acestea sunt doar o parte dinte ele…
Voi urmari sa revin cu o lista a celor mai interesante lucruri invatate acolo, pe fiecare subiect in parte si cu o descriere a maternitatii de acolo in care sa punctez lucruri care sunt mai greu de vazut in poze.
Pana atunci…somn usor la toata lumea!
Cu drag,
Nora