Mulți ani am oferit consiliere în alăptare mamelor care aveau nevoie de sprijin la început de drum. Și ele reușeau să depășească obstacolele și să se bucure mult și bine de conexiunea pe care alăptarea o aduce între mamă și puiul ei. Însă am observat apoi că, total diferit față de momentele de la început în care toată lumea se străduiește să facă alăptarea să meargă, de finalul alăptării nu se mai ocupă nimeni.
Nu se scriu suficiente articole despre înțărcare, consilierii în alăptare nu se ocupă cu asta, iar părinții fie nu știu cui să ceară ajutorul, fie nici nu știu că pot să ceară ajutor ca să încheie acest capitol important al vieții lor cu blândețe și iubire, fix așa cum l-au și început.
Și când au început să vină înspre mine povești triste de înțărcare, cu mult greu atât pentru bebe, cât și pentru mamă, mi-am promis că voi folosi orice ocazie se va ivi, pentru a împărtăși cunoștințele și abordarea mea în privința înțărcării. Iar una dintre aceste oportunități a venit dinspre Mama de Bebelin, care mi-a luat un interviu fix pe această temă complexă și importantă. Mai jos găsiți câteva dintre întrebările care mi-au fost adresate.
La ce să se aștepte o mămică care dorește să înceapă procesul de înțărcare?
Întâi și întâi aș spune să se înarmeze cu răbdare. În general, când vorbim de o înțărcare blândă, vorbim și de un proces progresiv. Să scoți toate mesele….
Ce presupune conceptul de “înțărcare blândă”?
Presupune în primul rând să ne uitam atât la nevoile copilului, cât și ale mamei. Și fiecare situație e unică și particulară, de aceea eu una nu cred în rețete universal valabile.
Există niște principii de bază, însă acestea trebuie adaptate și gândite în contextul particular al fiecărei familii.
Contează vârsta copilului, personalitatea sa, motivația mamei, dacă se urmărește o înțărcare doar de zi sau doar de noapte sau dacă obiectivul e înțărcarea totală.
Contează tipul de sprijin de care mama are parte în acest proces și contează și…
Ne poți spune câteva trucuri pe care mămicile le pot folosi pentru a ușura înțărcarea?
Cred că cel mai important truc ar fi să le fie lor clar de ce anume vor să facă acest pas. Să fie o motivație puternică și personală.
Adică să fie o motivație relevantă pentru ele în mod direct, nu să fie o decizie luată sub presiunea altor persoane din jur.
Căci în momentul în care mama este aliniată ei însăși, va avea cu totul alte resurse pentru a-i fi alături copilului în procesul său.
Și poate un truc mai evident, ar fi să ceară ajutor.
Nu ar trebui să ne așteptăm ca o mamă să știe cum să încheie armonios acest proces, așa cum nu ar trebui să ne așteptam ca…
Sunt medicamentele indicate pentru a opri lactația?
Dacă înțărcarea se face treptat, în general această problemă nu apare, căci corpul apuca să regleze progresiv nivelul hormonilor implicați și secreția lactată scade și ea progresiv.
Dacă însă e necesară înțărcarea bruscă…..
Există “efecte adverse” asupra corpului mamei după ce aceasta oprește alăptarea?
Dacă înțărcarea se face blând, atunci e puțin probabil ca corpul mamei să reacționeze agresiv.
Dar dacă se face brusc și fără un plan prealabil care să includă și o conduită corectă în caz că organismul reacționează prea puternic, exista riscul ca….
Citeam zilele trecute că sunt mămici care au făcut abcese mamare la câteva luni după ce au înțărcat. Se pot preveni acestea cumva?
În principiu, o înțărcare blândă și progresivă previne un asemenea rezultat în viitor. E un motiv în plus pentru….
Întregul interviu il găsiți AICI și vă încurajez să îl împărtășiți și altor mame care ar putea avea nevoie de aceste informații prețioase.