Coș

No products in the cart.

Blog
>
>
>
Mituri în sarcină – O gravidă trebuie să mănânce cât pentru doi?
Mituri in sarcina O gravida trebuie sa manance cat pentru doi

Mituri în sarcină – O gravidă trebuie să mănânce cât pentru doi?

 

Cuprins:

1.ACUMA CĂ EȘTI ÎNSĂRCINATĂ, TREBUIE SĂ MĂNÂNCI CÂT PENTRU DOI – FALS. DAR DE CE?
2.CÂT TREBUIE SĂ IA ÎN GREUTATE O GRAVIDĂ? ȘI CU CÂT AR TREBUI SĂ MĂNÂNCE MAI MULT, DACĂ NU DUBLU?
3.CU CÂT AR TREBUI SĂ MĂNÂNCE MAI MULT O GRAVIDĂ ÎN TIMPUL SARCINII?

 

Dragă mămică,

Seria aceasta de articole e pentru tine.

Cea care așteaptă cu nerăbdare apariția pe lume a minunii ce acuma crește la tine în burtică.

Deoarece știu că e o călătorie emoționantă, intensă și uneori bulversantă, vreau să te ajut să elimini din semnele de întrebare ce te năpădesc în această perioadă.

Și pentru că aceste 9 luni sunt un bun prilej pentru toți cei din jur să-ți dea o mulțime de sfaturi, o să urmăresc să te ajut să discerni între mit și realitate.

Astăzi, începem cu mituri legate de alimentația pe care ar trebui să o ai în timpul sarcinii.

Acuma că ești însărcinată, trebuie să mănânci cât pentru doi – FALS. Dar de ce?

Cel mai important lucru legat de alimentație în timpul sarcinii este să ai o nutriție adecvată, echilibrată și sănătoasă.

Mai ales în această perioadă, este mai importantă calitatea decât cantitatea.

Acest mit, cum că în timpul celor 9 luni trebuie să mănânci cât pentru doi, a făcut ca multe mămici să ia în greutate mai mult decât era normal, lucru care poate să afecteze și bebele, dar și mămica. Iar după naștere e cu atât mai greu să dai jos kilogramele în plus…

Cât trebuie să ia în greutate o gravidă? Și cu cât ar trebui să mănânce mai mult, daca nu dublu?

În urmă cu aproximativ 40 de ani, mai ales în Statele Unite, medicii puneau un mare accept pe limitarea creșterii în greutate până la 9 kg.

Între timp, studiile au dovedit că o creștere în greutate de până la 15-16 kg asigură o rată mai mare a sarcinilor duse cu succes până la termen și a bebelușilor sănătoși.

Bineînțeles că este importantă și greutatea de dinaintea sarcinii, precum și genul de alimentație cu care mămica e obișnuită.

Dar dacă înainte de sarcină mâncai sănătos, echilibrat, variat, iar tu și bebelușul aveți dimensiuni medii, cel mai probabil că nu vei depăși aceste 16 kg.

În mod surprinzător, femeile supraponderale de regulă se îngrașă mai puțin în timpul sarcinii, unele dintre ele nedepasind 8 kg.

Iar cele care înainte aveau o greutatea scăzută, în timpul celor 9 luni sunt șanse să pună pe ele mai multe kilograme decât o femeie cu o greutate inițială moderată.

Cu cât ar trebui să mănânce mai mult o gravidă în timpul sarcinii?

Din punct de vedere caloric, în timpul sarcinii mama are nevoie doar de 2-300 de calorii în plus.

Că să-ți faci o idee mai clară, 100 de grame de curmale au 300 de calorii. În timpul alăptării însă, situația stă un pic diferit, dar nu cu mult.

Cu alte cuvinte, pe perioada alăptării, mama trebuie să consume cu 4-500 de calorii mai mult decât înainte de sarcină.

Ca și o concluzie, sarcina nu este o perioadă în care să adopți comportamente extreme, iar acest lucru e valabil și în ce privește alimentația.

Așa cum este complet contraindicat să ții cure de slăbire în această perioadă, la fel de nesănătos este și să mănânci “cât pentru doi”.

Cel mai bun lucru pe care-l poți face, este să ai o dietă echilibrată, să bei multe lichide și să-ți suplimentezi alimentația cu minerale și vitamine.

Data viitoare, vorbim despre consumul de sare și de lichide în timpul sarcinii, despre arsurile la stomac și alte “neajunsuri” ale sarcinii, asupra cărora planează alte mituri.

Articol preluat de pe prokid.ro.

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Te-ar putea interesa