Coș

No products in the cart.

Blog
>
>
>
Ora Magică : Primul pas în alăptare – Contactul direct piele-pe-piele dintre mamă și bebe
Ora Magica Primul pas in alaptare – Contactul direct piele pe piele dintre mama si bebe

Ora Magică : Primul pas în alăptare – Contactul direct piele-pe-piele dintre mamă și bebe

Cuprins:

1.PRIMUL PAS ÎN ALĂPTARE
2.BENEFICII PENTRU BEBE

Acum, la finalul Săptămânii Internaționale a Alăptării, vreau să închei cu ce am început defapt. Și anume cu PRIMUL PAS ÎN ALĂPTARE.

Iar acesta nu ține nici de o poziționare corectă, nici de cât de des sau rar punem copilul la sân, nici dacă folosim sau nu o pernă de alăptare sau dacă am mai trecut vreodată prin procesul alăptarii și avem “experiență”.

PRIMUL PAS ÎN ALĂPTARE

Primul pas în alăptare constă în NESEPARAREA MAMEI DE BEBELUȘ în primele 2 ore de la naștere cel puțin și în posibilitatea de a exista contact direct piele-pe-piele între mamă și bebe în aceste prime ore de viață.

Încă în Romania pare utopie așa ceva, în condițiile în care marea majoritate a bebelușilor sunt separați de mamele lor, întâi pentru evaluarea lor inițială, apoi pentru a fi cântărit, după care pentru a sta un pic în incubator pentru a-și regla temperatura.

Multe mame nici măcar nu concep că lucrurile s-ar putea desfășură și altfel, atâta de asimilată este aceasta practică în spitalele noastre și în conștiință noastră.

Însă, dacă bebelușul la naștere este sănătos și mama se simte în formă, nu există nici un motiv pentru a-i separa pe cei doi, mai ales că 9 luni de zile asta au așteptat amândoi…să se cunoască…să se miroasă…să se îndrăgostească profund și iremediabil unul de celălalt!

Dar să luăm beneficiile pe rând, unul câte unu.

BENEFICII PENTRU BEBE

Bebelușii trec prin mai multe șocuri la naștere. E întăi șocul ce vine odată cu schimbarea mediului, din acvatic în aerian.

Al doilea șoc e șocul de temperatură. În burtica temperatură era constantă, afară e altă poveste.

Apoi brusc lumina și toate sunetele sunt muuult mai puternice. Toate aceste elemente ar speria și un adult, darmite un bebeluș aflat în prima sa zi de viață în această lume nouă.

Iar la naștere ritmul său cardiac e mult mai mare, undeva între 120 și 140 de bătăi pe minut.

Și tot ce știe el, este vocea mamei și cum bate inima ei. Că doar asta a auzit 9 luni în burtica. Deci cel mai bun mod pentru că el să se liniștească este să fie ținut de mami în brațe, piele pe piele ca să-i audă inima cum bate și să-i audă vocea ei familiară care-i urează “bun venit”.

Astfel, ritmul său cardiac se va regla, iar bebe se va liniști.

În ce privește reglarea temperaturii, aceasta se face automat dacă bebelușul va fi lăsat pe pielea mamei în contact direct, deoarece apare un fenomen absolut miraculos și dovedit științific cu ușurință și anume SINCRONIA TERMICĂ.

Studiile au arătat că dacă cumva bebe are la naștere o temperatură ceva mai scăzut decât cea normală, pus pe pieptul mamei în contact direct piele-pe-piele, temperatura corpului ei va crește cu până la 2 grade în interval de numai câteva minute! Acest lucru se întâmplă tocmai pentru a compensa temperatura scăzută a bebelușului și pentru a-l încălzi.

Același lucru se întâmplă și în sens invers, dacă cumva temperatura bebelușului e mai mare decât cea normală.

Nu este fantastic? Astfel, mama este cel mai bun incubator din lume pentru bebe!

Această practică frumoasă și benefică are și un nume – Kangaroo Care și e recomandată și în cazul unor copilași născuți prematur.

Tot aceste studii au arătat că recuperarea micuților e mult mai rapidă așa.

Pentru cei ce ați urmărit serialul Anatomia lui Grey, ați văzut exemplificată aceasta practică și acolo, când Alex Karev a ținut așa în brațe un puiuț ce era într-o situație deloc fericită… Noroc cu Kangaroo Care…

Și totuși…de ce ar fi acest lucru PRIMUL PAS ÎN ALĂPTARE?

Păi deoarece în primele 2 ore de viață bebelușii sunt și cei mai fomiști! Și ajutați de simțul olfactiv, dacă sunt lăsați dezbracați pe burtica sau pieptul mamei, ei vor începe singuri să caute sânul și se vor atașa.

La nivelul mameloanelor sunt transmiși aceiași hormoni în care corpul bebelușului este îmbibat de la naștere, așa că din nou, se va îndrepta direct către singurul lucru care îi transmite ceva familiar și va iniția singur alăptarea! Cam seamănă cu ceea ce se întâmplă la animale, nu-i așa? Am mai văzut noi pui de pisică sau de cățel care să trebuiască învățat cum să se atașeze și să sugă, sau animal cu puiuți care să trebuiască învățati cum să-și hrănească micii devoratori de lăptic matern?

Noi ajungem uneori în situații dramatice chiar, tocmai datorită practicilor nesănătoase pe care le facem, de cele mai multe ori din neștiință. Când colo, dacă am lăsa natura să-și urmeze cursul, premisele ar fi infinit mai bune.

Și acum haideți să vedem care sunt BENEFICIILE PENTRU MAMĂ.

Nu o să dezvolt aici beneficiile de ordin emoțional și psihologic. Voi face referire strict la beneficiile de ordin fizic.

Iar cel mai cel dintre toate este că dacă bebele inițiază alăptarea în primele 2 ore de viață, uterul mamei va fi pus în mișcare automat.

Ce știm noi acuma, e că mama trebuie după naștere trebuie timp de 2 ore să-și maseze uterul, pentru a-l ajuta astfel să se contracte, iar sângerarea de după naștere să se reducă.

Dar există o corespondență tare deșteaptă între sân și uter, motiv pentru care, de fiecare data când bebele va suge, uterul se va contracta.

Asta înseamnă că dacă bebe stă la sân 45 de minute, uterul se va contracta continuu, la fiecare supt, timp de 45 de minute.

Iar acest masaj spontan, natural, este mult mai eficient decât masajul extern pe care-l putem face noi!

Și nu în ultimul rând, dacă bebe inițiază alăptarea atunci, în primele 2 ore de la naștere, deja riscul ca mama să întâmpine greutăți mai tărziu, sau să cadă în clasicele capcane de genu “nu am lapte destul”, “nu-i suficient de bun pentru copilul meu”, etc sunt mult mai mici.

Deoarece cu cât bebe va fi pus mai repede și mai mult și mai des la sân, cu atât secreția lactata va fi stimulată mai bine și laptele după aceea va fi din belșug.

Sper că v-am stârnit măcar interesul pentru această practică minunată și atâta de firească despre care s-ar mai putea scrie mult și bine.

Articol scris pentru www.mamaresponsabila.ro

Distribuie