Coș

No products in the cart.

Blog
>
>
Bebe 1 an – 365 de zile de când a venit Barza
Screenshot 2023 03 27 at 23.58.45

Bebe 1 an – 365 de zile de când a venit Barza

Bebe are 12 luni?! Când a trecut un an? Cine zâmbește acum când își amintește de emoția primei nopți acasă împreună, de alegerea diversificării sau a auto-diversificării bebelușului, de prima febră, primii dințișori apăruți și momentele acelea unice ale primul râs zgomotos, ale primelor silabe, ale primilor pași?

Luna aceasta aduce schimbări la nivel cognitiv, emoțional, social și fizic pentru cei mici.

La nivel cognitiv, „explorarea” este cuvântul care descrie cel mai bine activitatea sa principală.

De la explorarea obiectelor din jurul său prin mișcarea acestora, aruncarea sau observarea lor, bebelușul nostru știe deja să se uite la obiectul pe care îl numim și îl folosește într-un mod corect: bea apa din pahar sau cană, știe să folosească peria de păr pentru a se pieptăna, imită foarte bine în această perioadă gesturile celor din jur, își poate recunoaște numele și reacționează atunci când este strigat.

În ceea ce privește schimbările la nivel emoțional si social, bebelușul plânge la plecarea mamei sau a tatălui, confirmând că deja înțelege și resimte anxietatea de separare.

Poate fi în continuare mai puțin sociabil cu străinii, făcând diferența între apropiați și cei pe care nu îi cunoaște.

Putem observa cum apare și sentimentul de frică.

Recomandarea noastră (pe testate) este de a vorbi mult cu copilul, explicându-i detalii despre lumea înconjurătoare, despre ceea ce vede zilnic, căci acest lucru îl ajută la dezvoltarea limbajului.

Facem asta prin jocuri, de la a număra scările 1, 2, 3 până la a-i adresa diverse întrebări: „oare unde este sticla cu apă?”, așteptându-i răspunsul acela pe jumătate „aco” sau mânuța îndreptată spre obiectul „căutat”.

Bebe deja spune „mama”, „tata”, „apa”, mai exact, folosește în jur de 6 cuvinte, inclusiv începe să  folosească la rândul său interjecții, printre care cea mai des întâlnită este „o!”.

Cu privire la motricitate, bebelușul la vârsta de un an umblă sprijinindu-se de mobilă, merge de-a bușilea și stă în picioare câteva secunde fără sprijin.

Încearcă să mănânce singur, reușind să țină în mânuțe lingura, furculița, cu mișcări precise și coordonate.

De asemenea, își întinde mâinile sau picioarele atunci când este îmbrăcat, spre a ne fi de ajutor.

Și suntem siguri că mai aveți și voi pe listă o serie de schimbări pe care le sesizați zi de zi: de la pupici primiți în dar, la pa-pa-uri la plecare, de la repetarea anumitor gesturi de către micul om ce devine tot mai mare, la noi și noi surprize de comportament.

Bebe deja își măsoară viața în ani, și cei mai frumoși sunt încă pe drum.

 

Sursă: healthychildren.org

Distribuie

Lasă un răspuns