Coș

No products in the cart.

Blog
>
>
Autodiversificare – de ce?
am nascut

Autodiversificare – de ce?

 

Cuprins:

1.DE CE AM ALES AUTODIVERSIFICAREA ?
2.ALTE MOTIVE PENTRU CARE AM ALES AUTODIVERSIFICAREA

 

Intr-un final glorios, m-am horatat sa scriu si pe hartie (ma rog vorba vine, ca de fapt ma ajuta google docs 😉 ) motivatia pentru care am ales, ca si parinte, autodiversificarea sau baby lead weaning.

De ce am ales Autodiversificarea ? 

Pentru ca dupa hopurile cu alaptarea (sper sa ajung sa astern si in scris povestea noastra, mai ales ca i-am promis Norei) introducerea solidelor mi se parea ditamai teza de doctorat si era asa o sperietoare pentru mine, ca mama, mai ales cand citeam, pe forumuri, grupuri de facebook, la alte mamici, de “problemele” aparute cu diversificarea clasica.

Plus ca majoritatea copilasilor mai mari, pe care ii cunosc sunt mofturosi in ale mancarurilor, iar intuitia mea, ca sa nu ii zic instinct, nu de alta, dar nu prea cred in el :P, imi zicea ca are de a face cu faptul ca acelor copii li s-a indus un stress legat de mancare si conceptul de masa.

De asemenea faptul de face pireut si de a da cu lingurita nu mi se parea fair play fata de copila mea draga, care a fost alaptata la cerere, si pana la 6 luni, si-a hotarat singura orarul de masa si numarul meselor.

Si stand si rumegand la dilemele existentiale, ale unei mamici aflate in prag de a introduce solide in alimentatia copilei din dotare, am citit la cateva mamici, pe un grup de facebook despre BLW- prescurtarea de la baby lead weaning, sau pe romaneste autodiversificarea sau diversificarea dictata de bebelus.

Citind ca ele practica aceasta metoda si cat de relaxate sunt vis-a-vis de momentul mesei, dupa ce au citit cartea lui Gill Rapley, despre respectiva metoda, carte pe care eu o recomand tuturor care vor sa aplice metoda, mi s-a aprins un beculet si am zis, hai sa ma apuc si eu de lecturat.

Pe masura ce citeam in carte despre ce este vorba , ce presupune si, in special, marturiile parintilor care au practicat autodiversificarea, eram din ce in ce mai convinsa ca asta e metoda ideala pentru noi.

Acum sa nu uit sa explic ce e mai important, ce inseamna de fapt autodiversificarea sau diversificarea condusa de bebelus?

Inseamna de fapt sa ii dai copilului, oportunitatea de a se hrani singur, respectand ritmul sau de dezvoltare.

Cand bebe e pregatit (aproximativ in jurul varstei de 6 luni, voi explica intr-un articol urmator de ce e important) i se vor oferi bucati de alimente/mancare taiate sub forma de degetel, iar el va incerca sa se hraneasca singur, atat de simplu.

Sa vorbim putin si de logica din spatele oferiri de mancare sub forma de bucatele.

Cea mai importanta diferenta intre metoda diversificarii clasice si autodiversificare, este ordinea in care copilul invata sa manance.

Cu mancarea sub forma de pireu, la inceput va invata sa inghita si abia apoi sa mestece, lucru care merge pana da peste prima cocoloasa.

In autodiversificare mestecatul are loc prima data, lucru pe are eu, personal, il consider ft important pentru o digestie sanatoasa.

Dupa ce se va stapani etapa mestecatului veti observa ca bebe va incepe sa si inghita, din ce in ce mai mult.

De ce zic ca masticatia e importanta? Pt ca digestia incepe cu mestecarea mancarii, in momentul in care mestecam, creierul nostru primeste informatia ca sistemul digestiv trebuie sa produca substantele necesare procesului de digestie, iar multe din problemele digestive ale civilizatiei moderne sunt din cauza ca se mananca pe fuga, iar mancarea nu este mestecata suficient de bine.

Legat de partea, cu dictata de bebelus…e dictata de bebe, in sensul ca acesta este liber sa faca tot ce e necesar, in timp ce invata sa manance, iar tu ca parinte, stress free (vorba vine) rezisti eroic, impulsului de a controla, ce, cat si cum mananca, chiar daca ii place sau nu mancarea oferita, sau chiar daca dupa o degustare, aceasta ajunge pe podea, pe perete sau zdrobita si intinsa pe tavita scaunului de masa, hainele, parul, fata lui bebe, sau chiar in capul lui mami ;). In final, e doar o joaca, si trebuie luata ca atare, chiar daca poate fi “messy” uneori.

Alte motive pentru care am ales autodiversificarea 

Alte motive, la fel de importante, pentru care am ales autodiversificarea

  • il ajuta pe copil la coordonarea mana ochi
  • bebe invata mult mai repede sa foloseasca tacamuri
  • copilul va hotari el singur, cat va manca (datoria mea ca parinte e sa ii ofer mancare sanatoasa)
  • masa e un motiv de bucurie, si de socializare, un  moment petrecut, cu drag in familie, nu unul generator de stress, atat pentru copil, cat si pentru adultul care il hraneste
  • vreau ca viitorul adult, care va fi, sa aiba o relatie sanatoasa cu mancarea, din punct de vedere psihic (de aceea nu incurajez hranirea copilului in fata tv-ului, la desene, cu tableta sau alte jucarii in fata)
  • deoarece eu personal, nu ma cramponez de reguli, cantitati, ore fixe de masa ( cu toate ca avem o rutina zilnica legata de masa )
  • am incredere in copilul meu, si acum dupa 1 an si, de autodiversificare, pot spune ca a fost alegerea perfecta pt noi
  • OMS recomanda finger food de la 7 luni
  • studiile mai noi, arata ca autodiversificarea, plus alaptarea exclusiva pana la 6 luni, scad semnificativ riscul de obezitate la copii.
  • este o motivatie pentru intreaga familie de a trece la o alimentatie sanatoasa si echilibrata

Daca aveti mai multe nelamuriri, intrebari, dubii, va asteptam cu drag la cursurile despre autodiversificare, tinute la Cuibul Berzelor. Bebelusii sunt bine veniti 🙂

Articol scris pentru Cuib de Andreea Voicila, mami de minune de Sara Maria, alaptata exclusiv pana la 6 luni, apoi alaptata la cerere in continuare si autodiversificata, cosleepuita si purtata. 
Viziunea mamicii Andreea despre parenting: “Cred cu tarie ca ai nostri prunci trebuie tratati cu respect si empatie inca din burtica.
Daca suntem conectati la ei si ajungem sa le intuim nevoile si sa ii lasam sa “conduca dansul” in tot ceea ce tine de parenting, vom ajunge sa avem generatii de adulti, peste ani, mai sanatoase atat fizic, cat si psihic si emotional.
Distribuie

Lasă un răspuns

Te-ar putea interesa