In ultimul timp, tot mai des se aude de acest cuvant nou si ciudat, DOULA.
Si apare evident prima intrebare: ce este o doula? O doula este acea persoana care este pregatita sa ofere sprijin emotional, fizic si psihic mamei in travaliu si la nastere.
In traducere libera inseamna “femeie ce serveste o alta femeie” si e un cuvant ce vine din greaca veche.
O doula la modul general poate fi oricine – o persoana specializata, prietena cea mai buna a mamei, sotul mamei, moasa, etc.
De unde apare firesc si intrebarea: care este diferenta dintre o doula si o moasa?
In primul rand, doula nu are competente medicale, pe cand moasa are. Mai ales in sistemul nostru medical, cand cu cele mai bune intentii din lume, o moasa nu are cum sa stea langa mama non-stop pe toata durata travaliului, o doula este bine venita.
Si ea vine sa completeze practic sprijinul medical de care mama beneficiaza fiind in spital pe durata travaliului si la nastere.
Daca moasa este cea care se asigura ca evolutia travaliului este buna, ca mama si cu bebele sunt amandoi sanatosi si in parametrii optimi, doula este cea care sta alaturi de mama tot timpul si are grija ca si moralul si increderea mamei sa fie tot in valori optime.
Este cea care are grija ca mama sa se simta cat mai in siguranta si sa-i fie cat mai confortabil.
Pentru asta face tot ceea ce este necesar. O tine pe mana de mana, o mangaie, o incurajeaza, are grija ca mama sa se hidrateze suficient pe cale orala, ii face un masaj, ii sugereaza diferite pozitii pe care sa le incerce, astfel incat sa-i fie mamei cat mai usor.
De multe ori doula ii aminteste mamei cum sa respire si nu de putine ori respira si ea alaturi de mama.
Doula fiind acolo tot timpul, poate sa surprinda in timp real nevoile mamei si sa raspunda rapid acestora.
Daca mama transpira, poate sa incerce sa o mai revigoreze cu o compresa, daca mama se simte epuizata, poate sa-i sugereze masuri de confort care sa-i mai incarce un pic bateriile, daca mama se panicheaza in vreun moment, doula este acolo sa o linisteasca si sa o ajute sa-si regaseasca echilibrul interior.
Iar daca mama simte nevoia de liniste si de interiorizare, doula intelege acest lucru si ii ofera spatiul necesar.
Sunt travalii in care o doula aparent nu face mare lucru, in care ea doar sta alaturi de mama, tacuta, fara sa o atinga, dar cand mama isi ridica ochii intalneste o privire calma, sigura si calda, care-i transmite ca totul este bine si ca mama se descurca minunat.
Nu degeaba se spune ca uneori o privire face mai mult decat o mie de cuvinte!
Apoi vine momentul propriu-zis al nasterii copilului. Aici rolul moasei este extrem de important. E momentul cand moasa o ghideaza pe mama, urmarind-o cu atentie si insuflandu-i incredere si oferindu-i feedback vis-a-vis de cat de eficient impinge si de progresul in privinta coborarii bebelusului.
In aceasta faza, doula trebuie sa se asigura ca moasa si medicul ginecolog au toate conditiile pentru a-si face treaba bine, fara sa fie incurcati de prezenta sa acolo.
Astfel, doula in expulzie sta doar alaturi de mama si o incurajeaza si eventual ii pune o compresa pe frunte daca cumva simte ca acest lucru ar putea fi de folos.
Dupa nastere, doula ramane alaturi de mama inca vreo 2-3 ore, masandu-i uterul si ajutand-o sa initieze alaptarea.
Unde intervine educatia prenatala in toata aceasta poveste? Cred ca este foarte important ca in primul rand mama sa stie ce urmeaza sa se intample in timpul travaliului si la nastere, astfel incat sa nu fie luata prin surprindere la momentul respectiv.
Iar daca pentru nunta ne pregatim cu atatea luni inainte si cu atata implicare si interes, cred ca e de bun simt sa facem acest lucru si pentru venirea pe lume a bebelusului nostru.
Iar aceasta pregatire pentru bebe implica sa stim cam care sunt fazele travaliului, sa stapanim deja cu usurinta cateva tehnici de respiratie si cateva masuri de confort, sa stim sa comunicam cu moasa si cu medicul ginecolog, astfel incat impreuna sa facem cea mai buna echipa.
Faptul ca o mama si-a ales o doula care sa o insoteasca la nastere, nu inseamna sub nici o forma ca mama nu trebuie sa mai faca nimic.
Doula, moasa si medicul ginecolog sunt acolo ca sa sustina mama in ceea ce are EA de facut.
Pentru ca intai si intai, experienta travaliului si a nasterii este experienta MAMEI. Si cu implicare si daruire maxima din toate partile, va fi o experienta minunata!