Coș

No products in the cart.

Blog
>
>
Colicii la Bebelusi
am nascut

Colicii la Bebelusi

 

Cuprins:

1. EPISOADELE DE COLICI
2. SOLUTII LA INDEMANA IN LUPTA CU COLICII

 

Episoadele de colici 

Colicile abdominale sunt una din cele mai frecvente probleme cu care se confrunta proaspetele mamici.

Aproape ca nu exista mama cu bebe sub 4 luni, care sa nu se fi confruntat cate o perioada de timp cu aceasta problema.

De aceea, multe mame anticipeaza aparitia colicilor cu mult inainte ca aceasta sa apara.

Acest lucru se intampla si deoarece colicile se manifesta cel mai frecvent printr-un plans inconsolabil al micutului dupa majoritatea meselor.

Predomina insa episoadele de plans de dupa-amiaza si seara. Bebelusii care au colici par si deosebit de balonati, iar abdomenul lor este semnificativ mai tare decat in restul timpului.

Dar de ce apar aceste colici? Deoarece sistemul digestiv al bebelusului are nevoie de o perioada de timp pentru a se acomoda vietii extrauterine, pot sa apara la nivelul stomacului si intestinului noului nascut niste spasme, secundare acumularii de gaze.

Cum recunoastem un episod de colici? Ele pot sa apara inca in primele zile de viata ale copilului si dureaza in medie pana pe la varsta de 3-4 luni, dupa care dispar de la sine.

Ele se manifesta de regula printr-un plans violent, cu tipete, insotit de inrosirea fetei, frecarea picioruselor si uneori indoirea acestora pe burtica, iar copilasul se strâmbă din cauza durerii. Unii bebelusii se manifesta insa si la modul silentios, fara planset, pastrand totusi restul caracteristicilor, disconfortul resimtit de ei fiind foarte evident.

Cum putem preveni aparitia lor? S-a aratat ca intr-o oarecare masura, desi rolul alimentatiei mamei nu este considerat major, ar trebui totusi ca mama care alapteaza sa evite consumul de alcool, cafea, tigari si alte substante toxice.

De asemenea este posibil ca hranirea la intervale foarte scurte de timp, sa favorizeze inghitirea de mai mult aer.

Daca se intampla acest lucru, ar fi util sa incercati sa-l ajutati pe bebe sa ragaie mai des, eventual o data inainte de masa, cat si in timpul mesei si la final din nou.

Solutii la indemana in lupta cu colicii

Iar in ceea ce priveste  tratarea colicilor, avem cateva solutii la indemana. Si sa le luam pe rand:

  1. Tineti-l pe bebe intr-o pozitie care realizeaza o usoara apasare pe abdomenul lui. Aici aveti mai multe optiuni: pe burta sau pieptul vostru (ideal mentinand un contact piele pe piele) sau pe bratul vostru cu capul intors spre exterior. De asemenea, mai puteti sa umpleti o sticla de 2 litri cu apa calda, puneti peste ea un prosop si apoi il asezati pe bebe cu burta peste ea, cat este treaz. Acesta este si un exercitiu de gimnastica excelent pentru bebelus :).
  2. Incercati masajul abdominal, care poate sa ajute la eliminarea gazelor. Atentie insa ca masajul sa respecte sensul tranzitului intestinal, adica sa-l faceti in sensul acelor de ceasornic.
  3. Leganatul si sh-sh-itul 🙂
  4. Sunetele repetitive si caldura. Aici puteti jongla cu CD-uri cu muzica relaxanta, aspiratorul, masina de spalat rufe, uscatorul de par J Si sa nu uitam de plimbarile cu masina. Miscarea ritmica, impreuna cu zgomotul produs de motor, pot fi mediul optim de linistire a bebelusului care are colici.
  5. Si, desi trebuie specificat faptul ca nu exista un medicament minune care sa previna sau sa inlature aceste colici, in farmacii se gasesc cateva remedii simptomatice, care se administreaza insa doar la indicatia si in dozele recomandate de medicul de familie sau pediatru. Dintre acestea amintesc medicamente precum Colief, Infacol, Bonnisan, Espumisan sau Debridat.
  6. Ceaiurile impotriva colicilor pot fi si ele utile, insa as sugera ca daca alaptati, sa incercati intai sa beti voi ceaiul, deoarece in primele 6 luni de viata ale bebelusului ar trebui sa il hraniti exclusiv la san, fara a-i da apa sau ceaiuri de nici un fel.

Si nu in ultimul rand, ajuta extraordinar de mult starea de calm a mamei.

Se stie ca mama si bebelusul comunica printr-un limbaj subtil aparent imperceptibil de catre cei din jur, astfel, calmul mamei poate influena decisiv starea bebelusului, acesta preluand starile de spirit ale mamei.

Asadar, dragi mamici, chiar si atunci cand plansul bebelusului va tulbura, incercati sa va pastrati starea de clam, incredere si liniste interioara, pentru ca astfel sa o puteti transmite si omuletului care are atunci nevoie de voi 🙂

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Te-ar putea interesa