Blog
>
>
Cum te pregătești pentru diversificarea bebelușului
Cum te pregatesti pentru diversificarea bebelusului

Cum te pregătești pentru diversificarea bebelușului

Diversificarea bebeluşului e mai puţin despre ce-i bagi în burtă şi mai mult despre ce-i bagi în cap.

Nu-i despre morcovi la abur ori quinoa cu mere bio, ci despre relaţia pe care şi-o creează copilul tău cu mâncarea şi obiceiurile alimentare pe care le dobândeşte pe viaţă.

Tu cum te pregăteşti pentru asta?

Sita de fiert la aburi şi tacâmurile alea absolut drăgălaşe pe care i le-ai cumpărat când avea doar 3 luni vor fi de ajutor.

Dar iată care sunt cele câteva sfaturi esenţiale care te ajută cu adevărat în diversificarea bebeluşului tău:

  • diversifică meniul familiei – renunţă la tot ceea ce ţine de gustul copilăriei voastre – prăjeli, rântaşuri, pane-uri; adaugă fiecărei mese un preparat crud, neprelucrat termic; descoperă fructe şi legume noi, autohtone ori exotice. Cu alte cuvinte, educă gustul întregii familii astfel încât meniul să fie la fel de sănătos ca şi cel pe care îl vei oferi bebeluşului tău.
  • fă un obicei din masa în familie – chiar dacă e prea mic pentru a mânca, asistând la masa familiei bebeluşul e suficient de mare pentru a învăţa despre socializarea şi conectarea din jurul mesei şi despre felul în care este apreciată mâncarea în familie.
  • implică tatăl – mergeţi împreună la un curs de diversificare şi la unul de prim-ajutor. Încurajează-l să pregătească el cina din timpul săptămânii ori micul dejun de weekend – legumele la aburi se fac, practic, singure, trebuie doar să adauge un pic de sare pe porţia adulţilor. Încurajează-l să-l hrănească el pe cel mic – fie cu linguriţa, dacă alegeţi diversificarea clasică, fie oferindu-i bucăţelele specifice autodiversificării.
  • respectă semnalele oferite de bebeluşul tău 
    • s-ar putea să fie evident interesat de mâncare înainte de cele 6 luni de alăptare exclusivă recomandate de OMS – caz în care poţi transforma un morcov crud în cea mai gustoasă jucărie de dentiţie până la vârsta la care crezi că este pregătit să şi mănânce
    • ţine cont că, mai ales dacă l-ai alăptat la cerere, este perfect conştient de senzaţia de foame, dar şi de cea de saţietate şi că va decide corect atunci când mai cere o porţie ori când indică prin refuz faptul că s-a săturat
    • apetitul poate să fluctueze mult de la o perioadă la alta, mai ales dacă intervine şi un mic episod de boală. Asigură-te că are parte de o hidratare corespunzătoare, de acces liber la laptele matern şi fii sigură că momentele de dezinteres faţă de mâncare vor fi urmate de perioade cu o poftă ce pare de neoprit
  • acceptă că diversificarea alimentaţiei bebeluşului este un continuu proces de învăţare şi fii flexibilă – după 2 săptămâni de mâncat “bine” din linguriţă poate decide că vrea bucăţi pe care să le ţină el în mânuţă ori că vrea să apuce chiar linguriţa. Oferă-i alternative care să-i permită să înveţe despre mirosuri, gusturi şi texturi, despre mânuirea tacâmurilor şi despre autonomia în reglarea programului de mese.

Când sunt mici, toţi copiii vor “să ajungă oameni mari”.

Diversificarea bebeluşului îţi dă ocazia să-i oferi puiului tău mai mult decât o îmbucătură de mâncare.

Poţi să-i dai puterea de a decide în privinţa corpului lui, poţi să-i susţii încrederea în sine, poţi să-i încurajezi curiozitatea, poţi să-i celebrezi reuşitele.

Servindu-i toate astea, îi creezi nişte gusturi ale copilăriei pe care va avea toate motivele să le păstreze toată viaţa!

Interesata de cursul de diversificare? Inscrie-te aici!
Distribuie

This post has 4 comments

Nora Niculescu
9 oct. 2017

Draga Oana,

Daca simti ca participarea la un curs dedicat diversificarii poate sa te ajute, in 21 Octombrie va sustine la Cuib un asemenea curs medicul pediatru Ana Stefanescu. Detalii poti gasi aici: https://cuibulberzelor.ro/curs/curs-de-diversificare-si-auto-diversificare/. Tot din acea pagina te poti si inscrie la curs.

Cu drag,
Nora 🙂

Jula Oana
9 oct. 2017

Am un bebe de 4 luni si ma streseaza diversificarea de peste 2 luni

Jula Oana
9 oct. 2017

Un articol educativ pentru mamicile stresate de diverdificare. Multumim Cuibului.

Dana Ganja
9 oct. 2017

Draga Oana, cam toate mamele trec prin panica de dinaintea primei mese solide a bebelui. Dar diversificarea nu e atat de complicata cum pare. Iese bine cu un pic de documentare si cu multa incredere. O sa fie bine! <3

Comments are closed.