Cuprins:
1.MODALITATEA DE PREZENTARE A INFORMAȚIEI DE LA CURSUL LAMAZE E INFLUENȚATĂ DE PROFESIA DE BAZA A EDUCATORULUI
2.ATMOSFERA DE LA CURSUL LAMAZE E INFLUENȚATĂ DE AMPRENTA PERSONALĂ A EDUCATORULUI
3.DE CE TREBUIE SĂ ALEGI CU ATENȚIE UNDE FACI CURSUL PRENATAL LAMAZE
Bună întrebare, nu?
Mai ales că în orașele mai mari, cum e și Clujul, există mai multe opțiuni la acest capitol.
Adevarul e că la capitolul informație, toți educatorii prenatali Lamaze trebuie să comunice aceleași lucruri, bazate pe aceleași studii medicale și psihologice științifice.
Subiectele care se ating în cadrul oricărui curs sunt cam aceleași, indiferent de cel care susține cursul.
Modalitatea de prezentare a informației de la cursul Lamaze e influențată de profesia de bază a educatorului
Diferența o poate face pe de-o parte ordinea de prezentare a informației și, cu mult mai important, “atingerea” personală a educatorului.
Și aici cred că apar diferențele cu adevărat semnificative.
Căci nu este tot una dacă educatorul este ca formare medic, sau psiholog, sau moașă, sau economist sau o altă meserie:
- Un medic ce tine un curs Lamaze cu siguranță este modelat și de mulții ani de medicină care sunt automat parte din formarea sa. Astfel este de așteptat ca el să susțină un curs Lamaze mai “medical” decât un psiholog, de exemplu. Un medic va putea comunica toate detaliile medicale de care dispune, în măsură în care părinții îi vor cere acest lucru. E de așteptat să fie mai sensibil la potențiale riscuri asociate cu sarcina și nașterea, chiar și în contextul unei sarcini fără probleme și cred că mesajul care tinde să predomine în acest caz este acela de încredere în personalul medical din spitale.
- O moașă ce ține un curs Lamaze probabil va face o treabă similară cu un medic, căci la fel, având background-ul medical și lucrând și în sistem, este mai greu să oferi o altă perspectivă. Totuși, cred că o moașă va pune mai mare accent pe nașterea vaginală, decât pe cea prin cezariană și pe eventualele complicații care ar putea apărea.
- Un curs Lamaze susținut de un psiholog, chiar dacă va atinge aceleași subiecte, o va face cu o atenție mai mare asupra aspectelor psiho-emoționale ale întregii experiențe. E de așteptat să vorbească și despre schimbările emoționale în sarcină, despre cum e posibil ca mama să se simtă în timpul travaliului (pe lângă ceea ce va experimenta din punct de vedere fizic), despre cum ceea ce simte și gândește poate să influențeze întreaga experiență a nașterii, despre importanța locului în care mama își petrece travaliul și cum acesta poate să influențeze evoluția întregului proces la nivel fizic.
Bineînțeles că dacă există interes, curiozitate și deschidere, și o persoană cu formare medicală poate să învețe și să asimileze aspectele psiho-emoționale, la fel cum un psiholog poate să învețe foarte multe aspecte ce țin de partea medicală.
Acestea sunt liniile mari care pot diferenția cursurile Lamaze existente pe piață și dintre care mama va alege cel mai probabil unul singur.
Alegerea cred că ține în mare parte de nevoile pe care le are fiecare mămică și de experiența pe care o caută la un asemenea curs.
Atmosfera de la cursul Lamaze e influențată de amprenta personală a educatorului
Ce diferențe mai pot sa apară:
- numărul de cupluri cu care lucrează fiecare educator prenatal. Unii aleg să lucreze în formulă de unu-la-unu, alții să lucreze în grup.
- unii educatori nu pun accent prea mare pe prezența tatălui la cursuri, pe când alții încurajează prezența cuplului, nu doar a mamei
- unii educatori au o abordare mai prietenoasă, mai personală, pe când alții păstrează o oarecare distanță profesională.
Nu aș putea să mă pronunț despre cum s-ar putea desfășura un curs Lamaze susținut de o persoană care are un cu totul alt background decât cel medical sau psihologic, dar sunt convinsă că acolo unde există pasiune reală pentru domeniu, pot fi depășite orice eventualele minusuri sau lacune. Vorba aceea – “omul sfințește locul” 🙂
De ce trebuie să alegi cu atenție unde faci cursul prenatal Lamaze
Mai ales dacă ești la prima sarcină și n-ai prin preajmă prietene cu copii mici, nu ești deloc familiarizată cu preocupările la care ajung viitorii și proaspeții părinți.
Pentru că sarcina și nașterea sunt doar începutul vieții tale de părinte, e bine să alegi să faci cursul prenatal Lamaze acolo unde:
- centrul prenatal are experiență în susținerea de cursuri pre- și post-natale care să te ghideze cu informații utile atunci când vei începe documentarea despre alăptare, despre diversificare ori despre parenting
- educatorul parental Lamaze are multiple formări – de doula la naștere, de doula post-partum, de consilier în alăptare sau de Birth Story Listener
- centrul prenatal are o comunitate activă și solidară – care să preia parțial lipsa sprijinului familiei extinse ori a comunității rurale, în care ‘întreg satul crește un copil’; vei vedea că o vorbă bună, o încurajare și un schimb de experiențe făcut chiar și online, chiar și în miez de noapte, sunt esențiale pentru a-ți recapătă răbdarea, încrederea în tine și a te orienta spre sursele de documentare și autoritate competente pentru îngrijorările tale
Dragă mămică, sfatul meu este să te interesezi, să ceri feedback și recomandări de la alti părinți ce au participat deja la un curs Lamaze.
Încearcă să iei legătura cu mai mulți educatori, înainte de a te decide către care dintre ei te vei îndrepta și pune-le orice întrebări le consideri tu relevante și care te-ar putea ajuta să iei cea mai bună decizie. Ia “pulsul” fiecăruia și asculta-ți sufletul și sunt convinsă că vei ajunge în cel mai potrivit loc pentru voi și bebelușul vostru.
Eu nu sunt însărcinată, nici părinte, în schimb am pierdut două sarcini și îmi doresc extrem de mult să fac aceste cursuri, atât pentru mine cât și pentru a putea ajuta alte viitoare mămici. Mulțumesc anticipat.